Стотици почетоха Левски в Къкринското ханче

OFFNews 19 февруари 2024 в 12:38 693 1

Снимка "Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче" от Никола Кожухаров, 1952 г.

"Залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче" от Никола Кожухаров, 1952 г.

„Ето близо е вече времето да докажем на душманите, че българинът не ще бъде вече роб, а свободен. И който от тях не признае нашите закони и не заживее с нас по същите граждански правила, той в един миг с всичко ще стане на прах и пепел.“

Васил Левски

Стотици граждани почетоха паметта на Васил Левски в Къкринското ханче по повод 151 години от смъртта на Апостола. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст, който е бил "свидетел" на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, институции, като и много ученици. Дворът на ханчето се изпълни и със семейства, дошли със своите деца, за да им разкажат за живота и делата на Апостола, но и за последния му път.

В Къкринското ханче пристигнаха и участниците в туристическия поход “По стъпките на Апостола”, който премина през историческата местност „Пази мост“, където се е състояла фаталната среща на Левски със заптиета.

Представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г.

"Днес ние сме тук, за да отбележим 151-годишнината от гибелта на Апостола на българската свобода. Тук, в Къкринското ханче, е неговата Голгота, но оттук тръгва и пътят към безсмъртието на най-великия син на майка България," заяви в словото си кметът на община Ловеч Страцимир Петков.

„Неговото безстрашие, ловкостта, с която излиза невредим от опасностите – с едничкото изключение тук, на това емблематично място, е повратен момент в историята ни. Естествената скромност на Левски, душевната му чистота, голямото му търпение и великодушие заедно с величието на подвига и жертвата му превърнаха неговото дело в легенда. Името му стана най-скъп символ на народното съзнание. А самият той израсна като най-съвършения изразител на българския дух. Идеите, делото, легендарният живот на Васил Левски и днес са вдъхновяващ пример. Те ще останат завинаги в душите ни и ще изпълват още много поколения с голяма обич и признателност“, добави Петков.

По думите му днес, във времената на тежка криза във всеки сектор на живота ни, се нуждаем повече от всякога да си припомним, а и да спазваме повелята му: „Дела трябват, а не думи!”, „Заклевам се пред нашето отечество, че ще изпълнявам точно длъжността си!” и „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни усилия”.

Събитията, посветени на 151 години от гибелта на Васил Левски, продължават в Ловеч с откриване на изложба „70 години музей „Васил Левски" в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

От 19:00 часа ще започне за единадесета година възпоменателното факелно шествие „151 години безсмъртие“, организирано от „Ловчанци“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика