Quantcast

Стотици машини се борят със снега

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2020 в 10:59 964 0

Близо 400 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника. Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия, съобщи АПИ.  

Общо 185 снегопочистващи машини в София извършват обработки срещу заледяване на улици и булеварди. Работи се във всички 24 района на столицата. Извършват се обработки на трасетата на градския транспорт, стръмни участъкци, основни улици в кварталите. Работи се по Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища.

Започна и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и към пешеходните подлези.

Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия. 

От нощта е започнала обработката на пътната настилка в София заради снеговалежа, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента се почистват улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт. След като спре валежът на сняг, ще се почистят и кварталните улици. Тя помоли собствениците на обекти да почистят тротоарите пред сградите си, а шофьорите да карат внимателно. 

Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проход „Троянски". Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички МПС по второкласния път II-21 Русе – Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван. 

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника. 

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !