Стотици българи се изкачиха на връх Шипка

Последна промяна на 03 март 2019 в 13:39 1157 0

Снимка БНТ

Въпреки лошото време и снега, и тази година стотици се изкачиха на историческия връх Шипка, за да отдадат почит на всички онези, които са дали живота си за Освобождението на България, съобщава БНТ.

Защото безспорно шипченските боеве за изключително важни за изхода на Руско-турската освободителна война. Затова и бащи днес носеха деца на раменете си, млади хора развяваха лика на Левски, издигнаха и лозунга "Свобода или смърт".

Но може би най-емоционалният момент беше, когато цялото това множество, хората с българските трикольори, запяха химна на България

Кулминацията на честванията ще е с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Шипка.

Правото на самостоятелно съществуване на нашата страна идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и финландските войници.

Едно от най-емоционалните места, превърнало се в символ на Свободата и заредено с много патриотизъм на 3-ти март, е историческият връх Шипка - мястото, където е водена най-епичната битка на опълченците срещу турската армия. Всяка година на 3-ти март стотици българи изкачват върха, за да се поклонят пред подвига на героите.