Столичният площад 'Света Неделя' става пешеходна зона

OFFNews 06 декември 2023 в 12:34 2059 0

площад

Снимка Столица.бг

Площад "Света Неделя".

Централният столичен площад "Света Неделя" става пешеходна зона, обяви лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

"Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго хиляди бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки", посочи Бонев.

В момента се възстановява настилката, след което оградата ще бъде премахната, а пешеходците ще могат да се движат по-удобно и безопасно. Ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета. 

Общинският съветник Стефан Спасов припомни, че отварянето на площада беше едно от предизборните обещания.

"На изборите стана ясно, че досегашният модел на управление вече не получава подкрепа от гражданите. Радвам се, че имаме мандат да променим нашия град и вече работим в тази посока. За няколко седмици беше изработен и съгласуван проект, за което благодарим на администрацията. И това е само началото - готвим още редица проекти, стояли на трупчета през годините, за да покажем, че фразата "тук е така" остава в миналото", допълни Спасов.

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София казват още, че е помислено и за транспортното обслужване на хотела, за което са оставени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство и не пречат на пешеходците.

"От античността до днес пл. "Света Неделя" е сърцето на града. Наша цел е да върнем блясъка му с цялостен ремонт, за който обаче са необходими няколко години. Затова, вместо да чакаме ремонт за милиони, решихме да действаме и да променим площада, прилагайки бързи и лесни за осъществяване мерки. Надявам се до седмица да можем да се поздравим с приключил ремонт и разширен площад", съобщи още Стефан Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови