Столичният парламент е рекордьор по 'карантина'

Мая Младенова 21 септември 2021 в 14:16 2437 0

Снимка Александра Маркарян

Столичният общински съвет заседава онлайн от пролетта на 2020 и изглежда няма намерение да се върне присъствено на работа.

Общинарите решиха да заседават дистанционно в началото на извънредното положение миналата пролет (16 април), но така и не превключиха на присъствено дори в летните месеци на 2020 и 2021, когато броят на новите случаи бе едва няколко десетки дневно.

Дългата над година „карантина“ на общинарите определено буди въпроси. Макар заседанията на общинския съвет и на комисиите да се излъчват публично онлайн, няма как толкова дълга дистанционна работа да не наруши качеството на вземането на решения и прозрачността.

Дистанционните заседания се провеждат на фона на присъствените на последните два парламента, както и на тези на Министерския съвет.

Ситуацията напомня на последните месеци от управлението на Бойко Борисов, който спря да събира присъствено министрите си покрай летните протести от 2020 и избягваше да се появява публично, особено в София. В сградата на МС кабинетът започна да се събира едва в последните дни на Борисовия мандат.

За разлика от него обаче, кметът Йорданка Фандъкова ходи присъствено на работа. В общината е и администрацията, зам.-кметовете, а и често не малка част от съветниците. Затова неприсъствените заседания будят още по-голямо недоумение, особено на фона на широко достъпните ваксини срещу COVID.

Краткият отговор е, защото има извънредна обстановка и защото СОС е приел решение да работи онлайн, докато тя важи, коментираха от СОС пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови