Столична община започва кампания за събиране на старите гуми

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2021 в 15:36 1173 0

До 20 ноември гражданите имат възможност да предадат излезли от употреба гуми на определени места в десет столични района.

Това съобщи заместник-кметът на София по екология Десислава Билева.

В сезона за смяна на летните гуми със зимни, Столична община напомня на гражданите, че имат възможност да изхвърлят излезлите от употреба стари гуми на определени места напълно безплатно. Кампанията се организира за четвърта поредна година по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова с цел недопускане на замърсяване на околната среда.

По данни на Столичен инспекторат от началото на годината до момента са предадени над 329 тона гуми, а за 2020 г. предадените автомобилни гуми са 100 тона, каза Таня Асенова, началник отдел в Столичен инспекторат. 

Екипите на Столичен инспекторат, които извършват контрол, са проверили над 220 автосервизи от началото на годината. Съставени са пет акта за нерегламентирано изоставяне на гуми. 

Излезли от употреба автомобилни гуми се събират в районите Люлин, Връбница, Младост, Кремиковци, Банкя, Слатина, Овча купел, Красна поляна, Искър и Нови Искър. Точните адреси могат да бъдат намерени на страницата на Столичен инспекторат 

За нерегламентирано изхвърляне на отпадъци като цяло на неразрешени места са съставени над 60 акта през годината, заяви също Таня Асенова. Глобите за юридически лица са от 1400 до 4000 лева. За физическите лица, които изхвърлят отпадъци на неразрешени места, глобата е акт от 300 до 1000 лева. За нерегламентирано горене на отпадъци санкцията е от 300 до 1000 лева.

Съгласно изискванията на чл. 49 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община „Лицата, извършващи продажба и/или смяна на гуми, в т.ч. мобилните сервизи за гуми, са длъжни“: да осигурят възможност за приемане на гумите от крайните потребители в местата на продажба и смяна на гумите; да поставят на видно място в търговските обекти табели, които съдържат информация за възможностите и начина за обратно приемане на използвани гуми в търговския обект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови