Столична община ще ремонтира Театър София и културен дом Средец

OFFNews 08 юни 2021 в 13:08 1828 0

Столична община ще обнови Театър „София“ и културния институт „Средец“ със заем от 1 425 000 лв. от Фонда за градско развитие. 

Това одобри Комисията по образование и култура към СОС на днешното си заседание, като прие доклада на зам.-кметовете Мирослав Боршош и Ирина Савина.  

Сградата на Театър „София“ е проектирана през 1970-а година и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена.

В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. Ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания – рампа, специализиран санитарен възел и обособяване на 6 места в голямата зала. Ще се изградят ново монолитно стълбище и площадка, заместващи съществуващото метално стълбище, както и ново входно стълбище и плоча при камерната сцена. Предвижда се реконструкция на съществуващи плочници и асфалтова настилка около сградата. Ще бъде рехабилитирано пространството при главния и служебния вход. Проектът предвижда и изграждане на товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която съществено ще се улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и друг театрален реквизит. За подобряване акустиката на залата се предвижда специализиран нискочестотен шлицов погълтител по цялата задна, спрямо публиката, стена. Друга мярка за подобряване на акустичните условия в залата е подмяна на подовата настилка, като съществуващият мокет ще се подмени с линулеум с еластична подложка. Предвидени са окачен акустичен таван и специални облицовки за камерната зала предвид новата ѝ функция.

Ремонтът на сградата, която е от 1974-а година на улица „Кракра“ – ОКИ „Средец“, се предвижда извършване на основен ремонт,  облагородяване на прилежащите площи, както и обособяване на паркинг с контролиран достъп. Също така се планира закупуването на обзавеждане и съвременно високотехнологично оборудване за осъществяването на културни мероприятия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!