Столична община ще изкупува незаконно гробище, създадено в частен имот

OFFNews 24 април 2018 в 14:00 4790 0

Столична община ще изкупува незаконно гробище, което на практика е създала самата тя преди повече от 10 години. 

Казусът с дългогодишна давност е в кв. Кумарица в Нови Искър, частен имот е превърнат фактически в гробищен парк, като допълнение към официалния такъв. Още през 2012 г. СО е осъдена да върне на двамата собственици, физически лица, терена. Това обаче няма как да се случи - видно от фактическата обстановка изключително трудно би се осъществило предаването на загробен имот, пише в доклада си до Столичния общински съвет кметът на района Даниела Райчева. 

От документа става ясно, че собствениците са поискали имотът им да бъде купен от общината - заявленията им са първо от 2016 г., след това и през август 2018 г. Според нает от тях оценител земята им-гробница от 1154 км.м. струва 66530 лева. Район "Нови Искър" пък е възложил оценка на експерт с договор със СО, тя е 27 780 лева, и двете без ДДС.

Собствениците са съгласни и на по-ниската сума, но имотът им не е включен в годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти нито за 2017, нито за 2018 г. 

Затова кметът Райчева от СОС да гласува изкупуването на имота - фактическо незаконно гробище, като хем ще разшири законно гробищният парк в кв. Кумарица, хем ще се избегнат съдебните санкции срещу Столична община за неизпълнено решение на съда. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!