Столична община ще дари тестове за наркотици на КАТ- София

Депутатите от ГЕРБ-СДС са внесли законопроект в НС - общинските камери да бъдат ползвани от Пътна полиция, съобщи Георги Георгиев

OFFNews 27 април 2023 в 07:25 1531 0

Столична община

Снимка БГНЕС/архив

Столична община дарява 200 теста за наркотици на Пътна полиция

Столичният общински съвет ще гласува днес предложение за дарение на Дрегер дръг тест от Столичната община на Пътна полиция – София. Безвъзмездно ще бъдат предоставени 200 броя тестове за седем групи вещества на обща стойност от 9 900,00 лв.

Това е част от пакета от над 20 мерки за подобряване безопасността на движението, който председателят на градския парламент Георги Георгиев предложи през миналата година и съветът одобри. 

Миналата година, съгласно данни, предоставени от отдел „Пътна полиция" - СДВР от януари до края на юни са заловени 679 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или дрога. От тях 504 са шофирали пили, като 257 до 1.2 промила и 247 над 1.2 на 1000. дрогираните са били 222-ма. За същия период на 2021 г. са били заловени общо 692-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. Употребилите алкохол са общо 564 - 298 до 1.2 промила и 266 - над 1.2 на 1000, а 128 - под въздействието на наркотични вещества. 

„Безопасността по пътищата е отговорност на всеки участник в движението. Човешкият живот е наш приоритет без алтернатива. Благодаря на депутатите от ГЕРБ-СДС, че внесоха предложението за промени в Закона за движение по пътищата, които изготвихме с екипа на кмета Йорданка Фандъкова и университетски преподаватели. Те предвиждат Пътна полиция да има достъп до всички общински камери, за да могат да следят и при установени нарушения да санкционират при превишена скорост, преминаване на червен светофар, шофиране в насрещното движение. Важна промяна е, че част от приходите от наложените глоби ще могат да се връщат обратно в общинските бюджети. По този начин местните власти ще можем да инвестираме допълнително в поддръжка и разширяване на мрежата от тези технически средства.“, коментира Георги Георгиев, по време обучение по безопасност на движението на ученици, което се проведе на новоизградения полигон на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в квартал Панчарево. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки