Столична община с 1,5 млн. граждански бюджет за проекти

OFFNews 05 октомври 2020 в 13:25 4323 0

Нова програма за проекти, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване, стартира Столична община. 

Програмата СОФИЯ ИЗБИРА има за цел да насърчи прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

1,5 млн. лева са предвидени за целта в бюджета за следващата година. 

Правилата

До 25 октомври гражданите могат да изпращат идеи и предложения на [email protected], като посочват приблизителна стойност за реализацията им. 

От 26 до 31 октомври всички получени идейни предложения ще бъдат разгледани от експерти на общината. Критериите, на които трябва да отговарят предложенията, е да могат да се реализират в рамките на следващата година и да са в рамките на бюджета от 1,5 млн. 

От 1 до 30 ноември гласуването за всеки проект, тези, които получат най-много гласове ще бъдат заложени за изпълнение в Инвестиционната програма на Столична община за 2021 г. 

Колко проекта ще бъдат изпълнени зависи от резултатите от гласуването – ако на първо място е проект с бюджет 1,5 млн., ще бъде реализиран само той, ако общата стойност на първите 3 проекта е 1,5 млн., ще бъдат реализирани и трите, обясняват от СО. Като примери от последната година за идеи за проекти са посочени Изгледна площадка и кът за отдих на Копитото – предложен от природен парк „Витоша“, Детска площадка, посветена на видовете изкуства в „Младост“ на един от терените, които получихме от държавата за изграждане на парк – предложение на един млад възпитаник на Консерваторията и Скейт-парк в Северен парк – по идея на Федерацията по скейтборд. 

За последните 10 години разработихме 7 програми на Столична община за финансиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лв. Това са програма „Култура“, „Европа“, „Младежки дейности и спорт“, „Детско-юношески спорт“, „Зелена София“ и „Социални иновации“. При тези програми предложенията идват от гражданите и различни неправителствени и професионални организации, а класирането се извършва от експертни комисии в общината.

В новата програма и предложенията, и класиранията ще идват от гражданите, а реализацията ще бъде от общината, пише още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови