Столичен автотранспорт купува газ чрез посредник, ДБ поиска оставката на Фандъкова

ГЕРБ стигнаха дотам в рекета към държавата да им даде още пари за бездънния градски транспорт на София, като забъркаха и синдикатите, твърдят от ДБ

OFFNews 12 май 2022 в 13:15 3323 0

Симеон Ставрев

Снимка Архив

Симеон Ставрев

Шефът на "Столичен автотранспорт" Слав Монов, а след него и кметът Йорданка Фандъкова да напуснат постовете си, поискаха общинските съветници от "Демократична България" на заседанието на СОС днес. 

Поводът за декларацията, прочетена от Симеон Ставрев, е договор, според който Столичен автотранспорт купува газ през посредник. 

"Така наречената липса на средства за градския транспорт на София е една фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството да налива още и още пари в тази бездънна яма. Това е една зле прикрита манипулация, подобна на историята с Топлофикация София – зле управлявано дружество, което вместо да се модернизира, трупа нови и нови дългове. И при двата случая лакмус се оказа високата цена на природния газ. Същият този природен газ, който ГЕРБ ту в явна коалиция с ВМРО, ту в скрита с ДПС, направиха всичко възможно да ни го продава Русия. Бойко Борисов постигна невъзможното да построи Балканския поток на Путин за една година, но над десет години симулираше строителството на газовата връзка с Гърция, която да ни докара евтиния азерски газ. ГЕРБ не предприе нищо и за разширение на газохранилището в Чирен, което да ни служи като гаранция и буфер при проблем с доставките. ГЕРБ са виновни за това, че България е зависима от един доставчик на газ, който може да определя каквато си цена иска и дори да спре необосновано едностранно доставките", се казва в декларацията на ДБ. "ГЕРБ стигнаха чак дотам в рекета към държавата да им даде още пари за бездънния градски транспорт на София, като забъркаха и синдикатите, които разлепиха на автобуси, трамваи и тролеи плакати „Национален протест“. Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и Столичен електротранспорт ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова?", пишат още от Демократична България в СОС.  

"Защо има ценови шок? Защо поскъпна 4 пъти цената на тока? Защо няма мерки? Защо няма подкрепа за София? Тези 2 милиона граждани, които живеят тук, не са симпатизанти само на ГЕРБ и БСП. Защо като общински съветници не защитавате интересите на София? Защо липсва реакция и защо се
разпространяват лъжи за договор, сключен от "Столичен автотранспорт", след като два пъти е отправено запитване към "Булгаргаз", които не са проявили интерес, а сделката за доставка е сключена на стоковата борса по всички изисквания. Защо си губим времето да четем предварително написан тескт, вместо да потърсим помощ от държавата? Защо не помагате в битката за София? Защото не ви интересува", отговори председателят на СОС Георги Георгиев. 

Две дни преди началото на руската агресия в Украйна "Столичен автотранспорт" е сключил договор за 180 000 мВтч природен газ от "Микс газ груп", като плаща и комисиона по 7.50 евро/мВтч, разкри Капитал след закрито заседание на транспортната комисия в общинския съвет в понеделник.

Това става чрез сделка на стоковата борса. От "Столичен автотранспорт" твърдят, че като търговско дружество нямат законово право да закупуват газ от регулирания пазар и са участник на свободния пазар на горива, както всички търговски дружества. Частният превозвач "МТК гроуп" обаче, който обслужва няколко линии от градския транспорт, купува природния газ директно от "Булгаргаз".

В управлението на "Микс газ груп" е бившият офицер в Съветската армия Андрей Владимирович Кристов, информира още Капитал. 

От януари 2021 г. "Столичен автотранспорт" ЕАД няма законово право да получава газ от "Булгаргаз" по определените от КЕВР регулирани цени. Десет дни преди да обяви поръчка за доставка на природен газ на Софийската стокова борса за 2022 г. изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" ЕАД изпраща писмо до "Булгаргаз" ЕАД. В него той информира, че дружеството проучва възможностите за сключване на договор за доставка на газ и моли за информация дали "Булгаргаз" могат да осигурят нужните количества в качеството им на търговец. На 31 януари 2022 г. "Столичен автотранспорт" възлага на борсовия си агент да заяви на Софийска стокова борса, че дружеството иска да закупи 180 000 МВч природен газ на стойност 24 085 800 млн. лв. Това отговаря на цената, по която продава "Булгаргаз" ЕАД по свободно договорени цени или регулираната от КЕВР цена за м. януари 2022 г. плюс 40 ст. На тази заявка е направена оферта за доставка на стойност 33 775 200 млн. лв. На 11 февруари борсовият агент информира изпълнителния директор на  дружеството, че липсва интерес от сключване на сделка на посочените цени, като продължават да следят пазара. На 15 февруари "Столичен автотранспорт" ЕАД отново информира "Булгаргаз", че дружеството е обявило поръчка под формата на борсова сделка за доставка на природен газ и в "случай че имате интерес - можете да участвате по съответния ред на борсата". "Булгаргаз" не проявяват интерес към обявената процедура, твърдят пък от Столичен автотранспорт. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови