Стигнахме северномакедонците: Казанлък гради тракийски Дисниленд (снимки)

На снимка и бял човек може да се очерни, казват от общината в Долината на розите

Светослав Метанов 27 февруари 2024 в 16:35 7501 5

Светът на траките
Светът на траките.

Във фейсбук групата "За Казанлък" се появиха актуални снимки от проекта "Светът на траките" в град Шипка, които са меко казано притеснителни. Според автора им Найден Манахов кадрите са от 25 февруари т. г.

Става дума за проект, реализиран с щедър евробюджет, чиято цел е да "съхранява, опазва и популяризира тракийското културно наследство", което изобилства на територията на казанлъшката община.

На фотосите обаче се вижда нещо съвсем различно. Всички мнения на казанлъчани, без изключение, са категорични, че в случая става дума за бутафория, която е на светлинни години от каквато и да е историческа достоверност за живота и бита на траките. Вместо това се виждат доста грозни сгради, построени с тухли четворки, грозни въздуховоди и огромни климатици, които стърчат по ужасен начин. 

Въздуховод в античен тракийски стил

При това е много впечатляващ бюджетът, с който се реализира нещото, наречено "Светът на траките". Става дума за почти 10,5 милиона лева. Парите са от оперативна програма "Региони в растеж", национално финансиране, заем, както и средства, отпуснати от Министерството на културата.

Под въпросната публикация потребители са споделили и други снимки от комплекса, на които се вижда и как в сградите от комплекса се разхождат "тракийски козички".

OFFNews потърси за коментар Община Казанлък.

Хубаво е, но не е готово

Отговорен служител за проекта, пожелал анонимност, сподели, че "на снимка и бял човек може да се очерни". Според събеседника ни всичко в "Светът на траките" се реализира според първоначалния проект, който е минал всички етапи на обществено обсъждане и съгласуване.

"През април проектът ще бъде завършен. Хората винаги търсят негативното и не виждат положителното", добави той. 

Според събеседника ни става дума за туристически атракцион, а не за историческа достоверност. Разчетите били мястото да привлича 30-50 хиляди туристи на година, от които общината в Казанлък да печели. На мястото ще има 5 сгради с общо 10 студиа, ресторанти, заведения, магазин за сувенири.

Казанлъчани обаче не изглеждат никак въодушевени, а коментарите по адрес на проекта са съсипващи. Хората от града още помнят как местната власт преди няколко години похарчи хиляди левове за "птицеглав тракийски кораб", който се напълни с вода още с потапянето му във водите на язовир "Копринка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Tsvyatko Kovachev

28.02 2024 в 09:43

къпална с душове ... , ама не всеки има вкус , нито се иска образование , за да се размножиш ... ;)))

345

5

Джендо Джедев

27.02 2024 в 23:12

Душата ми повръща!

1010

4

vdiv

27.02 2024 в 22:10

"...чрез равитие на атрактивен конкурентноспособен туристически продукт."

Хубаво е! :р

Не е на сериозно, тракийското ни наследство не е в сгради. Никой няма да се излъже че това е хилядолетно или оригинално, но нуждите и за съхраняваните ценности и за посетителите е тези сгради да бъдат климатично контролирани.

3700

3

опетков

27.02 2024 в 19:20

Естествено е обществени постройки да имат климатици. И както се вижда съвсем умишлено и манипулиращо аФторът се е завирал отзад на сградите, за да докаже скапаната си теза. Можеше да направи снимки и на тоалетните, защото сигурно и те не са по тракийски тертип.

1236

2

БотоксПутю

27.02 2024 в 19:15

"Всички мнения на казанлъчани, без изключение, са категорични, че в случая става дума за бутафория, която е на светлинни години от каквато и да е историческа достоверност за живота и бита на траките. Вместо това се виждат доста грозни сгради, построени с тухли четворки, грозни въздуховоди и огромни климатици, които стърчат по ужасен начин.'

Журналистиката била виновна?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика