Стени за рисуване на графити в София, глоби от 100 до 2000 лв. за драскане по фасади

OFFNews 01 февруари 2023 в 15:42 2679 0

Георги Георгиев и арх. Здравко Здравков

Снимка СО

Председателят на СОС Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков

Места за стимулиране на графити изкуството и нови правила и наказания - глоби от 100 до 2 000 лв. срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане в София представиха председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския съветник Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат.  

Пространствата за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити са под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“. Определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център.

„Да почистим „лицето на града“ и да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните. Освен това натоварената визуална среда потиска наистина впечатляващите графити, които са изрисувани на определени места. Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Надявам се, че ще поставим началото на този процес и съвсем скоро ще зарадваме софиянци и гостите на столицата с една чиста и подредена среда.“, сподели пред журналисти Георги Георгиев.

Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите в Столичния инспекторат.

Въвеждат се изрични правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Ще се засили контрола за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови