Стефан Цанев: България напомня 1934. Без кървав преврат тихомълком Румен Радев обсеби властта

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2022 в 21:07 6176 9

Стефан Цанев

Снимка БНТ1

Стефан Цанев

Политическата ситуация в момента много ми напомня на 1934 година, когато демокрацията е в ужасна криза. Тогава Кимон Георгиев и Дамян Велчев спретват един преврат и ликвидират партиите. Народът е доволен, защото партиите са ненужни, което важи и сега. В държавата в момента върви пълзящ преврат, коментира писателят Стефан Цанев в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите му половин година президентът управлява без проблем. Според него се очертава кръгла година управление на Румен Радев.

"Без кървав преврат, тихомълком, човекът обсеби властта. Очаквам сега само той да произнесе речта на цар Борис III с обръщение към нацията, че поради неспособността на партиите да управляват той по неволя трябва да поеме цялата власт", каза още Стефан Цанев.

Писателят изрази опасение, че демокрацията губи своите позиции. Той определи поведението на партиите като "отвратително". По думите му хората ще бъдат доволни, ако партиите бъдат отстранени от властта изобщо.

Стефан Цанев коментира, че българският народ е разделен на богати и бедни и призова богатите да не бъдат толкова щастливи и спокойни, защото това няма да завърши с добро.

"Народният театър на мен ми е много скъп. В театъра съм от 60 години, а в Народния театър съм в последните 10-15 години. Мисля, че причината за скандала не е Морфов. Действията на Морфов са следствие на друга причина, свързана с г-жа Кръстева. Не може един представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия и то доста унизително. С това тя унизява целия театър и целия състав на театъра, който стоеше зад нея. Това е голямата ѝ грешка", обясни Цанев по повод политическия скандал в Народния театър.


"Ако вземем всички актьори, то там ще открием поне 10 партии, но ако те на сцената започнат да се държат като политиците в Народното събрание, представете си какво ще стане. Не можеш да проявяваш своите политически убеждения от сцената. Кръстева прояви своите политически убеждения от много голяма сцена в случая", каза още Стефан Цанев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8452

11

евроатлантик

27.11 2022 в 18:09

... ударение, защо не го правиш където трябва? Отговорът е по-прост и от теб - защото си неграмотен, но самомнителен говедар!

-8452

10

евроатлантик

27.11 2022 в 18:06

Грешки за които говориш никога не съм правил, но явно ти имаш проблем с мозъчните клетки. Не по-малко вероятно е обаче, по навик да казваш на "черното" - "бяло" и обратното.
А щом си толковма голям отворко и знаеш как пише "И" с удареуние,

1865

9

Johnny B Goode

27.11 2022 в 17:11

Еврото, с възрастта мозъчните клетки умират и пенсиите дето умирГат да се изявяват по форумите започват да бъркат протагонист, прототип и така нататък. Скоро не само аз, ами и Пернишкият винкел ще започне да те поправя. Свиквай...

Колкото до И-то с ударение, само пълен кретен (или склерозирала пенсия) може да напише Й вместо него. Ако толкова много искаш да го напишеш, прави се ей така - ѝ.
Повтарям - ѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝ

-8452

8

евроатлантик

27.11 2022 в 12:56

И още една дребна забележчица. Пише се "значението Й", а не "значението И"! Клавиатурите нямат знак "и" с ударение, та затуй се ползва "й". Анадънму?

-8452

7

евроатлантик

27.11 2022 в 12:38

Доживях Говедаря да ме учи на граматика и правопис! Този, дето не ползва пълен член и пише "настъпа". Жив да не бях!
Много добре зная значението на думичката "протагонист" и затова съм я употребил по този начин, т.е. с ирония. Веднъж ти употреби "сарказъм", така че вероятно знаеш и какво означава "ирония"?
Колкото до запетайките, освен граматически има и логически - това със сигурност не го знаеш! А имам и греха да ползвам кавички, което се смята за ненужен архаизъм от неграмотници като теб.
Най-добре е да се грижиш за говедата и да не навлизаш в непознати води! Ще завърша с една от омразните ти български поговорки за едного, който щял да се удави в реката и като го измъкнали на брега, един от спасителите му рекъл: "Като са ти къси краката що газиш в реката?!" Анадънму?

800

6

Буда Банкянски

27.11 2022 в 07:25

През 1934 г. е направено нещо прекрасно - ликвидация на ОПГ , наречени партии ! Категорично е време да се направи пак !

1865

4

Johnny B Goode

27.11 2022 в 02:11

Еврото, като решиш да ползваш някоя вносна думичка, първо погледни в речника значението и. За запетайките изсипани като от солница няма да се заяждам.
Че язък ти за "елитното" образование.

-8452

3

евроатлантик

26.11 2022 в 21:58

Г-н Цанев обвинява президента, че извършвал "пълзящ преврат", но от друга страна казва, че поведението на партиите било "отвратително"! На подобни обвинения, отправяни му от различни страни, но по една и съща причина - просто е неудобен на мнозина, Радев отговори: седнете, разберете се и направете правителство! Т.е. на крив таковата, президентът му виновен ...
А, ти, драги Диогене си просто прогагонист на Мунчо, а може би и обратното!