Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Стартират паричните помощи по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация

OFFNews Последна промяна на 24 март 2018 в 14:26 2953 0

Снимка dkc4varna.com

Очаква се около 47 000 лица да ползват парични помощи по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация за 2018 г. Тя започва от 23 март, нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. са предвидени 20 103 061 лв.

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване.

Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени и дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.Заболяването трябва още да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Лицата, които получават лична пенсия за инвалидност, също могат да използват програмата. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ. 

Списъкът с места, на които човек може да отиде по програмата на НОИ, е публикуван на сайта на института.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови