Стартира инициатива ''Оставям мотора си в гаража''

OFFNews 13 април 2020 в 11:21 2054 0

Мото клубове от цялата страна се обединиха в общ призив към своите членове – да не изкарват мотоциклетите си в дните на извънредно положение, ако ги ползват само за удоволствие, и да останат в домовете си. 

Инициативата е съвместна на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и най-голямата свободна мото група в България „Sofia Riders”, а към нея се присъединяват и мото клубове от цялата страна, съобщиха от ДАБДП. 

Със затопляне на времето традиционно се увеличава броят на мотоциклетите на пътя. Има хора, които ги ползват, за да стигнат до работното си място, но и много, които ги карат само за удоволствие. Именно затова посланието е насочено към вторите, като всички те се призовават да бъдат солидарни в борбата с Covid-19.

“Сега е времето всеки от нас да даде своя принос. Да останем по домовете си и да се откажем от това, което ни дава най-голяма свобода – нашите мотори”, се казва в позицията на мотоклубовете, които стартират и кампания под надслов „Оставям мотора си в гаража“.

Поводът за инициативата е и големият брой инциденти на пътя с мотоциклети през последните дни. По данни на Пътна полиция за седмица в страната са настъпили 15 инциденти с мотористи, при които са ранени 13 човека, някои от които са в тежко състояние. 

От Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ продължават да алармират, че въпреки в пъти намаленият трафик по пътищата на страната ни, ежедневно настъпват тежки инциденти с ранени или загинали хора. Анализ на данните показва, че от началото на извънредното положение на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 – само с материални щети. Затова и от ДАБДП продължават да призовават хората да бъдат още по-внимателни на пътя и да не увеличават скоростта, поради липсата на трафик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!