Старозагорски общини затварят училищата си заради COVID

Министър Денков ''за'' въвеждането на зелени сертификати за администрацията

OFFNews 21 октомври 2021 в 10:43 1541 0

Снимка БТА, архив

Общини в област Стара Загора затварят училищата си и въвеждат дистанционно обучение заради висока заболеваемост от COVID-19.

Снощи, сравнително късно, дойде информацията. Няколко общини в Стара Загора днес също ще минат към онлайн обучение, каза министърът на образованието проф. Николай Денков пред Нова тв. Той не уточни кои са общините.

От днес онлайн учат всички ученици в София град и общини в още пет области.

На въпрос защо децата отново са в локдаун министърът отговори: "Защото хората слушаха грешните съвети. Ако се бяхме ваксинирали, сега щеше да бъде отворено всичко и децата щяха да бъдат в училище. Но понеже слушахме грешни хора, сме в тази ситуация. Погледнете, от всички страни наоколо ние сме най-зле и затова ще бъдем най-зле по отношение на медицинската ситуация".

Той допълни, че стотици деца се разболяват всекидневно, а няколко учители са загубили живота си заради COVID-19.

"Не приемам вече критики към нашата система. Ние убеждавахме всеки, който може. Критиките да отидат към тези, които излизаха от трибуната на Народното събрание, които излизаха пред медиите и казваха: "Не спазвайте мерките, не се ваксинирайте! Свободата...". Свободата върви с разбиране какви са последствията. Сега теглим последствията", допълни той.

"Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот, те лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата в Англия, Италия, Дания, Испания - вижте стадионите в Англия, ресторантите в Испания - дойде тогава, когато хората се ваксинираха. Така че тези, които казват, че свободата идва без мерки и без ваксини, те просто лъжат своите избиратели, българите", каза Денков.

Той подкрепя въвеждането на задължителен зелен сертификат за посещения на заведения, молове, спортни центрове, театри и др. и обясни защо това не може да стане веднага за училищата:

"Болниците в момента са почти пълни и се пълнят много бързо. Ние сме на границата на възможното. Трябва нещо да се направи. Предложението за зеления сертификат е на експертите на Министерството на здравеопазването. Аз им вярвам, че това е правилното решение. За учителите то не може да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, трябва да го изговорим със социалните партньори. Има синдикати, директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация даже".

Мнението му е обаче, че зеленият сертификат трябва да бъде задължителен и за държавната администрация.

"По отношение на държавната администрация моето лично мнение е, че това трябва да се въведе. Кога точно, дали една седмица да има, но това трябва да стане. Не е въпрос за оспорване. Винаги може да се оспорва всичко. Въпросът е какво е полезно за хората. Има аргумент, че част от тази администрация трябва да се среща всеки ден с другите хора и оттам - ако те излязат в отпуск, няма да има кой да обслужва гражданите. Трябва да се внимава винаги, но моето дълбоко убеждение е, че трябва да вървим нататък, защото зеленият сертификат не поробва, както сега се казва. Зеленият сертификат освобождава в буквалния смисъл на думата. Който иска, може да се тества, който иска, може да се ваксинира, който иска, може да не ходи другаде, освен в хранителните магазини. Ние, българите, в момента сме от страната на миналите се. Тези, дет' не се минаха, са тези, които ги въведоха преди време. По-добре късно, отколкото никога.

Правим това, защото утре няма да има къде да се лекуват хората. Когато падне отново надолу заболеваемостта, всички пак ще бъдат свободни. Тези мерки се въвеждат, защото сме в извънредна ситуация. Тя изисква извънредни мерки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови