Срокът за съставяне на технически паспорти ще е до края на 2024 г.

OFFNews 29 април 2021 в 16:50 2736 0

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на съществуващи строежи - държавна, общинска или частна собственост, както и строежи - смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, да се се удължи до края на 2024 г.

Това предвижда проект за изменение в наредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, предложен за обществено обсъждане до края на май.

"Основна причина за това са множеството публикации и коментари в пресата и запитвания от граждани през последната половин година, които споделят, че в условия на висока степен на несигурност заради от пандемията от COVID-19, няма да могат да се справят времево и финансово с крайния срок за съставяне на технически паспорти, който в действащата наредба е до 2022 г.", пишат от МРРБ. 

В мотивите е посочено, че основната цел за удължаването на срока е да "облекчи бизнеса и гражданите при съставяне на технически паспорти на строежите в т.ч. в условия на световна пандемия от COVID-19".

Крайният срок за изготвяне на техническите паспорти на старите, строени преди повече от 15 години сгради, беше отлаган няколко пъти досега. В края на март зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков обяви във фейсбук профила си, че действията по наредбата се отлагат след остри реакции в социалните мрежи и масово недоволство. 

Омбудсманът Диана Ковачева поиска стратегията за паспортизация на сградите да бъде преосмислена

Според данните в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо над 2 млн. и 750 хиляди нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени едва за 0,39 на сто от тях, предаде БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews