Срокът за издаване на личните документи се удължава с 6 месеца, но те ще важат само у нас

OFFNews 26 март 2020 в 12:31 3332 0

Срокът за личните документи се удължава с 6 месеца заради извънредното положение, но ще важат единствено на територията на страната. 

Това стана ясно от извънредния брифинг в Министерски съвет, на който участваха Светлана Ценева, директор на Дирекция "Български документи за самоличност", старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция "Миграция" и Дамян Димов, инспектор в Сектор "Контрол на общоопасните средства" в Главна дирекция "Национална полиция".

Валидните идентификационни документи за самоличност, както и свидетелствата за управление на МПС, чийто срок на изтичане е удължен с 6 месеца заради извънредното положение, ще са валидни само и единствено на територията на страната, заяви Светлана Ценева, директор на Дирекция "Български документи за самоличност".

Тя добави, че услугата за издаване на лични документи няма да преустанови работа, и ако гражданите решат ще могат да подновят своите документи и преди изтичането на шестмесечения срок.

"На 9 март са приети - лични карти 5691 паспорти - 4302 , МПС - 1269 в сравнение с 23 март ,когато картите са 1071, МПС - 271 и паспорти 295", добави тя и обясни, че през август изтичат най-много шофьорски книжки. 

Ценева обясни, че за последната седмица има рязък спад в заявленията за издаване на нови документи и подчерта, че това означава, че режимът се спазва от гражданите.

По думите ѝ всеки орган е запознат с новата мярка за автоматичното удължаване на срока. 

От своя страна Николай Николов, директор на Дирекция "Миграция" заяви, че се удължава с 6 месеца и срокът за пребиваване на постоянно и временно пребиваващите у нас граждани на трети страни, както и граждани на ЕС, които се намират на територията на България.

Относно чуждестранните туристи, които трябва да напуснат страната Николов обясни, че ако са възпрепятствани могат да се обърнат към звено "Миграция" и да поискат удължаване на 3-месечния срок, в който имат право да бъдат в България.

По отношение на незаконно пребиваващите чужденци той заяви, че в двата дома за настаняване на мигранти има под 100 бежанци, като от началото на годината има 200 настанени в домовете и са върнати 125 човека.

По думите му през това време се следи за здравословното им състояние. След края на карантината един чужденец може да бъде настанен при останалите такива. По отношение на краткосрочно пребиваващите Николов обясни, че те трябва да напуснат страната след изтичането на разрешителното им.

Дамян Димов, инспектор в Сектор "Контрол на общоопасните средства" в Главна дирекция "Национална полиция", заяви, че разрешенията за притежание на оръжия, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с още 2 месеца. Това се прави с цел да няма струпвания на хора пред службите "КОС". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови