Срочната служба в доброволния резерв у нас започва от 10 януари 2022 г.

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2021 в 18:29 1986 0

На 10 януари 150 доброволни резервисти ще започнат шестмесечната си военна служба, информира Министерството на отбраната.

Срочната служба в доброволния резерв е различна от службата в резерва. Срочната е 6 месеца и е доста по–гъвкава в сравнение със задължението за служба в доброволния резерв, която е до пет години.

За времето на активната служба резервистът от доброволния резерв на въоръжените сили има статут на военнослужещ с правата и задълженията, съответстващи на заеманата длъжност. Резервистът получава основно и допълнителни възнаграждения или част от тях, пропорционално на продължителността на активната служба, която се зачита за трудов стаж от първа категория.

През септември МО обяви 150 вакантни длъжности. За тях са кандидатствали 290 български граждани, като 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната.

120 от приетите кандидати ще изпълняват службата си във факултет „Общовойскови“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, а останалите 30 - във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в Шумен.

През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации съответно във факултет „Общовойскови“ и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г. След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс.

Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура, съобщиха още от Министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови