Средствата, необходими за издръжка на 4-членно семейство, са били 2542 лв. през м.г.

65% от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите пари

OFFNews 08 февруари 2021 в 12:34 1487 0

Необходимите средства за издръжка на 4-членно семейство от двама възрастни и две деца са били 2542 лв. или малко над 635 лв. на човек, показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2020 г.

Анализът сочи обаче, че 65% от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите средства.

"Това показва около 25 лв. растеж на общата издръжка на живота от началото на годината, но общо говоря за 4-членно домакинство. Ръстът е с около 1% на годишна база, което е един от най-ниските ръстове. Забелязва се забавено потребление, но и като цяло задържане на цените заради спада на горивата, природния газ на петролните пазари и оттам на вътрешните цени на горивата в България", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров пред БНР.

От КНСБ настояват да се предприемат мерки за нарастване доходите на най-нископлатените работници и минималната работна заплата за страната да бъде 50 на сто от средната.

Увеличението на издръжката се дължи основно на нарастването на цените на хранителните стоки, обяви Виолета Иванова от института.

Според нея нарастват стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза, и имат по-високи нормативни разходи в потребителската кошница за издръжка на живот. "За домакинствата с ограничено потребление, особено в условията на пандемия, нарастването на тези стоки от първа необходимост означава, че се свива бюджетът в други разходни пера, а това обикновено е в образование, здравеопазване, облекло и обзавеждане", коментира Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!