Сребро и бронз за отборите на България от олимпиадата на ЕС по природни науки

Александра Маркарян Последна промяна на 10 април 2014 в 10:27 4779 9

Снимка МОН

Сребърни и бронзови медали завоюваха двата български отбора на XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014, съобщи Министерството на образованието и науката.

Състезанието се проведе от 30 март до 6 април 2014 г. в Атина. То е за ученици до 16-годишна възраст. Българите са се състезавали 150 ученици от 25 страни.

Участниците в олимпиадата са работили в лаборатория върху експериментални задачи с изследователски характер от областта на природните науки биология, химия и физика.

В отбор А, който спечели бронзови медали, са били включени Кристина Костадинова, 9. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“; Елена Лалова, 9. клас от ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък и Павел Попов, 10. клас от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна;

В завоювалия сребърни медали отбор B са участвали Димитър Каразапрянов, 9. клас от ПМГ „Добри Чинтулов, Сливен; Любен Бориславов, 10. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“ и Христоско Чаушев, 11. клас от Софийска математическа гимназия.

Ментори на отборите са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факулетта по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.

Българските ученици са участвали и в театрален кръжок – на международната вечер те са представили спектакъл “Chemical Party”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2014 в 15:31

Браво на учениците за положения труд и успехите, също така браво и на техните учители - не са много останалите добри такива. Надявам се да продължават така и за напред!

11.04 2014 в 03:38

Да се махат от тая дупка докато им е време!!!

10.04 2014 в 16:37

лустро, ептен си изтрещял майка. дърто и кухо. сал един чеп останал у тебе и той на грешното място - в устата.
Но като си тръгнал да мажеш етикети, давай, няма та спирам.

Явно след определена възраст всичко се дели на черно и бяло, ял- не ял...

10.04 2014 в 14:20

Великов,
Ти си сам си отговори на въпросите които задаваш, нали си защитник на комундолизма.

А пък срещу ДПС, няма защо да плачеш, те като комунделни сатрапи определено са на по-високо ниво от всякакъв вид комунделни калинки.

10.04 2014 в 13:37

Хората от "малките градове" отздавна спряха да се натискат да идват в София. А хората от "селата" пък идват до тук само за да хванат самолета. И то само част, защото използват повече Букурещ и Варна. Объркал си се нещо.

Територията, както се изразяваш има нужда от всяка капчица кръв, особенно от МЛАДА КРЪВ. А ако е знаеща и можеща, това си е направо ЗЛАТО за територията. и тъжното е, че не се правят никакви усилия с цел тези млади, знаещи и можещи хора да останат тук.

А то положението е те тва:

Заместник-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК). Това показва справка в Търговския регистър.
На поста 27-годишният Ахмедов ще замени Анна Димитрова, която пък е назначена като представител на НЕК в управителния съвет на "Контурглобал Марица-изток 3". Националната електрическа компания притежава 23% от ТЕЦ-а.
Димитрова изкара в управата на НЕК шест месеца. Тя ще смени на поста в "Контурглобал" Владимир Инков, който преди да попадне в американската централа управляваше НЕК от юли до ноември 2013 г.
Мустафа Ахмедов е с инженерно и икономическо образование. Той участва в Съвета на директорите и на друго държавно дружество - "Булгаргаз". Там е назначен от началото на декември 2013 г. Преди това Ахмедов за два месеца участваше и в управлението на "Булгартел".
Според справка на електронната страница на Народното събрание Мустафа Ахмедов е нещатен сътрудник на 24-годишния депутат от ДПС Шендоан Халит, член на енергийната комисия към парламента.

НА 27г станал и както казва хитреца от Микре: "ена къщичка за фтиченца не си сковал". Втори ярък пример след херсонския шинел на партията!

10.04 2014 в 13:07

Великов,
Какво значи "напускат я преди да навършат 20", да я напускат като не могат тук да се реализират, защото трябва да се живее с мисленето от преди 30-40г, че щом не си на територията значи си имигрант.

Ние така сме разделени че хората които идват от селата и малките градове, в София са повече имигранти ако са например в една Норвегия.

10.04 2014 в 12:21

Лустро, те се раждат, но я напускат преди да навършат 20. И вината за това не е в тях.

10.04 2014 в 11:58

Докато се раждат такива деца, България ще я има въпреки всичко.

10.04 2014 в 11:16

Поздравления за децата, родителите и учителите им!