Спряха автобусите на фирмата, която излъга, че ще вози за 7 лв. до Пловдив

OFFNews 30 август 2018 в 16:11 5305 0

Десетки хора, пътуващи по направлението София - Пловдив, търсеха алтернативни варианти за придвижване заради прекратения договор с Витоша-Експрес, съобщи БНР. 

Причината е прекратеният договор между Столична община и фирмата-превозвач след скандала с разминаването на цените, заложени в спечелената обществена поръчка и продавани реално на касите. 

Тази сутрин четири автобуса на превозвача не са потеглили от София за Пловдив. В следобедните часове няма да бъдат изпълнявани и курсовете на кръгъл час от Пловдив за столицата. 

Договорът на фирма "Витоша експрес" за междуградската линия София-Пловдив бе прекратен, след като превозвачът участва в обществена поръчка през 2016 година и предлага цена от 6,86 лв. Веднъж спечелила поръчката, Витоша експрес добавя такса "обслужване" от над 7 лв., така билетът поскъпва до 14 лева, което всъщност е пазарната цена в момента.

От сайта на компанията става ясно, че тази такса дава право на неограничено количество багаж, спиране за тоалетна, придружител на дете и др. За измамата сигнализираха Господари на ефира, разследване по темата направи и тв журналистката Валя Ахчиева в предаването си "Открито" по БНТ.

Обществената поръчка е пусната от Столична община през 2016 г. за 68 междуградски линии от София до областните градове. Основен критерий за избор на изпълнител е най-ниска цена. Така от „Витоша експрес” си гарантират победата. Договорът е от декември миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови