Спират мероприятията на закрито в Добрич, маските задължителни в откритите пазари

Трикратно увеличение на заразените в Плевен, 8 паралелки са под карантина в Ямболско

OFFNews 20 октомври 2020 в 15:53 2183 0

Прекратяване на обществените мероприятия на закрито и задължително носене на маски на откритите кооперативни пазари, препоръчва Областният координационен щаб на Добрич.

Затягането на мерките срещу разпространението на COVID-19 е продиктувано от ръста на заболелите и кадровия дефицит в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщават от Щаба, който заседава днес.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова съобщи, че от началото на възникване на пандемията до 18 октомври регистрираните потвърдени положителни случаи в областта са 926, като хоспитализираните пациенти са 280. Черната статистика показва, че смъртността е 29,1 на 10 хиляди жители - починалите лица са 50. Заразените с коронавирус медици са 81 - 19 лекари, 23 медицински сестри, 1 фелдшер, 19 санитари и 19 души от съпътстващия персонал. Двама са починали.

Областният координационен щаб взе решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, в публични закрити помещения, фирми и институции. Със заповеди на кметовете на общини ще се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и задължително носене на маски от гражданите. Щабът препоръчва да се въведе ограничение на всички видове тържества до 30 души.

Прокуристът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков заяви, че лечебното заведение има спешна нужда от медицински сестри.

В Ямболска област са регистрирани 16 положителни проби за коронавирус за денонощие, с което заразените стават 590, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

Сред новозаразените са двама ученици - единият е от карантинирана паралелка в девети клас и друг в седми клас, чийто паралелка ще премине на дистанционно обучение. Така паралелките под карантина в областта стават осем от седем училища. С установена инфекция на коронавирус са и 14 учители - 11 в Ямбол, един в Стралджа и двама в община Тунджа.

Четирима души, проявили симптоми на болестта, са приети за лечение в МБАЛ "Св. Пантелеймон". Трима новорегистрирани са от администрацията на болнично заведение, където са били контактни на техен колега с положителен тест.

В реанимацията за COVID-19 в ямболската многопрофилна болница, е починала жена на 69 години с придружаващи заболявания.

Трикратно увеличение на заразените през последната седмица регистрира област Плевен. Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен, представен от директора, д-р Атанас Гарев, пред Областния оперативен щаб, съобщиха от областната администрация.

Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация. За разлика от пролетта, сега разпространението е дифузно. Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните - 11. Под карантина са 369, на домашно лечение са 134, хоспитализирани - 19, на интензивно лечение са трима.

В периода 12-18 октомври са новодиагностицирани 115 човека. Под карантина са поставени трима учители, 13 ученици с положителен тест, контактните на тях карантинирани лица са 175. Под карантина са осем паралелки в региона, но няма затворени училища.

Университетът в Плевен поради установените положителни тестове на студенти и преподаватели е преминал към дистанционно обучение за две седмици. Важно бе да спрем достъпа на всички студенти до университетската болница, за да не допуснем т.нар. клъстeрен взрив, е посочил ректорът на университета, проф.д-р Славчо Томов.

От началото на пандемията - 8 март, досега 98 са медиците, заразени с коронавирус в областта. От началото на месеца към днешна дата актуалната бройка на заразените медицински лица е 25. УМБАЛ "Д-р Георги Странски" понася най-тежко натоварването, консултанти помагат на общинските болници за определяне на терапията.

Щабът срещу коронавируса в Плевен е решил да се прилага още по-стриктен контрол по отношение на противоепидемичните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови