Спецчасти тренираха по време на учението Бриз 2018

OFFNews 16 юли 2018 в 13:55 1959 0

Спецчасти тренираха по време на учението Бриз 2018

Съвместна подготовка между български и чуждестранни военнослужещи за действия при операции за проверка на кораби-нарушители и при терористични действия на море се провежда в рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”, съобщиха от Министерството на отбраната.

Под методическото ръководство на мобилен тренировъчен екип от Центъра на НАТО за морски възпиращи операции (NMIOTC) в Крит (Гърция), бординг групите на българските фрегати „Дръзки” и „Верни”, на румънската фрегата „Реджеле Фердинанд” и на френския спомагателен кораб „Марне” усъвършенстваха уменията си за планиране и провеждане на бординг операции. Паралелно с тяхната подготовка, специалисти от Центъра за подготовка на специалисти по морска сигурност (MARSEC COE) в Истанбул (Турция) обмениха опит със Специалните сили на Военноморските сили на България за действия по защита на обекти от критичната инфраструктура. 

В същото време за първи път военнослужещи от Република Македония участваха в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2018“. Военнослужещите от Силите за Специални операции на Република Македония преминаха подготвителен курс по парашутна подготовка в учебния център на 68-ма бригада „Специални сили“. Те изпълниха и учебно-тренировъчни дневни парашутни скокове от военнотранспортен самолет С-130 „Херкулес” на Военновъздушните сили на САЩ. Командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев връчи на военнослужещите от Република Македония сертификат за изпълнение на парашутен скок.

Международната съвместна българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2018” се провежда в района на летище Крумово от 10 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови