Спасиха жена, оцеляла 30 часа при минус 20 градуса в Рила

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2021 в 12:23 1157 0

Планински спасители от Дупница намериха жена, оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила, предаде БТА. 

Пострадалата е на 42 години от Кюстендил. Тя е спасена заради забравения си багаж и съобразителността на спасителите от отряда, които не са били на дежурство, заяви Кирил Чолаков от спасителната служба.

В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа във вторник, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа.

Те разпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла вчера, но не е нощувала при тях. Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена.

Така те успели да се свържат с нея. Жената им обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу.

Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, пострадалата била открита жива около 14:00 ч. следобед вчера, в основата на връх Харамията.

Има сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко, коментира Чолаков. Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла. След свалянето й пострадалата е била транспортирана в "Пирогов" заради измръзванията на краката си.

"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никаква екипировка", коментираха спасители, участвали в акцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови