Спасиха 75-годишна жена с коронавирус след 33 дни на апаратно дишане

OFFNews Последна промяна на 28 май 2020 в 18:27 1911 0

75-годишната леля Здравка от село Петърч е абсолютния рекордьор сред болните от COVID-19. Престоят й в реанимация на УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, е точно 65 дни, от които цели 33 дни тя бе на апаратно дишане. Жената е била спасена.

Днес тя е изписана от болницата в добро състояние.

Зад този невероятен успех стои денонощния труд на екипа на Клиниката по реанимация, начело с доц. Мария Атанасова, д-р Димитър Николаков, д-р Александър Станоевски и много други лекари, специалисти, медицински сестри и санитари.

Истината е, че понякога сухите цифри са недостатъчни. Очертават границите, но крият най-важното. 

„Ден след ден състоянието на леля Здравка се подобряваше и после пак се влошаваше. Образно казано, нейното лечение беше като возенето с нередовен асансьор – тъкмо тръгне нагоре и се връща надолу, но спирането на желания етаж все се отлагаше“ разказа д-р Станоевски.

„Благодаря на целия екип за този успех! Той е постигнат от всички, работещи в нашата клиника и те заслужават да се гордеят с него“, подчерта доц. Мария Атанасова - началник на Клиниката по интензивно лечение.

А самата леля Здравка през сълзи благодари на лекувалите я лекари "Върнахте ме от оня свят. Нямам думи да изкажа цялата си благодарност към всички в университетска болница "Света Анна. С моето излекуване направихте истинско чудо." сподели тя на раздяла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови