Спаси София: След 3 месеца без технически преглед, колата да се премахва като изоставена

Борис Бонев предлага съкращаване и на срока за предизвестие за премахване на автомобили, излезли от употреба – от 3 на 1 месец.

OFFNews 12 октомври 2020 в 09:33 8076 5

Независимият общински съветник от Спаси София Борис Бонев внесе предложение за изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. В него той предлага да бъдат значително съкратени дългите и усложнени процедури за премахване на изоставените автомобили от улиците на столицата, което не само би подобрило градската среда, но и ще освободи значителен брой паркоместа.

Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, съобщиха от организацията. 

Едно от предложенията на общинския съветник е да се намали драстично срокът от изтичане на последния годишен технически преглед, след който съответното МПС се счита за излязло от употреба – от 2 години на 3 месеца. „Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед.“ – поясни Борис Бонев.  

По данни на СДВР, за последните 14 години броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%. Проблемът с паркирането отдавна не е само в центъра на града, той е осезаем и по кварталите. Една от причините за това е фактът, че автомобили, които очевидно отдавна са излезли от употреба, заемат значителен брой места, обяснява Бонев.

В предложението си до компетентните министерства независимият общински съветник предлага и съкращаване на срока за предизвестие за премахване на автомобили, излезли от употреба – от 3 месеца на 1 месец. 

„Въпреки многократно заявените намерения на Столичната община за справяне с проблемите с паркирането в кварталите на София, съвсем очаквано не се предприемат никакви действия или подобрения в тази насока. Затова, ние от Спаси София решихме да запретнем ръкави и от няколко месеца работихме по това предложение. Вярваме, че със съкращаването на тези срокове ще бъде направена една малка, но много важна стъпка в правилната насока.

Изпратих и официално писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, с което искам тя да подкрепи направените предложения, информира още Борис Бонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

4

Бабатунде

12.10 2020 в 18:34

Симеоне, а малко прочети фейсбук страницата ма Бонев и Спаси София и ще видиш, дали не търси отговор на тези въпроси.
Аман от идиоти ...

4022

3

Тоя през ден започна да ръси тъпотия след тъпотия!
Я се захвани с нещо по-сериозно разчепкай:
1.Защо с парите от "Сини и Зелени Зони" не се строят подземни и надземни паркинги(От 01.09.2012 до днес)?
2.Къде са парите за покритите спирки?
3.Къде са парите за рехабилитация на уличната мрежа?
4.Къде отиват парите от данък Сгради.
5.Къде отиват парите от "Винетните такси",които са дублирани
от 2008 г с "Имуществен данък" и "Екологичен данък"
Къде го има това в Европа по същество 3 данъка за едно и също нещо?

3030

2

kolio

12.10 2020 в 10:34

Тъп?! Защо? Или ви харесва хиляди тенекиени кенефи да ръждясват върху общинска (обща,обществена) земя/собственост?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки