Спаси София против строежа на 26-метров блок на бул. ''България''

OFFNews 07 март 2024 в 07:56 8546 3

Проект

Снимка Спаси София

Спаси София е против изграждането на 26-метрова сграда на бул. "България" до бензиностанция Шел, съобщиха от организацията.

Устройственият план за местността "Бели брези" е одобрен през 2014 г. и промените в показателите на един имот могат да нарушат баланса в района. За спазване на плана собствениците трябва да се съобразяват с вече установените правила и задължения, подчертават от Спаси София във фейсбук. 

Жители на ж.к. "Белите Брези" са направили подписка срещу проект за строителство на нов 8-етажен блок в квартала им, в община "Красно село" са внесени и десетки отрицателни становище. Снощи в сградата на общината се състоя обществено обсъждане. Недоволни има в "Хиподрума", стана ясно на дискусията.

Имотът е частен, с площ 5 дка, на терена има бензиностанция и магазин на верига за хранителни стоки. Инвеститорът иска да вдигне блок с между 50 и 70 апартамента.

Според кадастъра в момента теренът е предназначен за ниско строителство на двуетажна сграда, като отреждането му е за "обществено обслужване и бензиностанция". Преди време обаче главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед, с която разрешава изработването на устройствен план при смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и с промяна "за смесено предназначение и бензиностанция". 

Кметът на "Красно село" Цвета Николаева заяви, че районната администрация ще внесе становище до Здравко Здравков, като в ще отрази в него и отзивите на хората от квартала, и мнението на Районния експертен съвет по устройство на територията. 

Собственик на терена под бензиностанцията на "Шел" е "Строителна компания за строителство и развитие" АД с представител Димитър Цеков, съобщи "Дневник". Според справка на изданието във фирмените регистри Цеков е бил в съвета на директорите или управител на дружества, притежавани от "Джорджио" ЕООД на вдовицата на убития собственик на застрахователната компания ВИС-2 Георги Илиев - Мая Илиева, както и назад във времето в дружества с братята Васил и Георги Илиеви. Част от терена на бул. "България" преди години е бил купен от частен собственик, а останалата - от общинското дружество "Софийски имоти". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

3

Гражданин

07.03 2024 в 21:51

А освен да си прочел гледаш ли, поне снимката. Достатъчно свободно пространство има около планувания строеж не за 26, а и за 50 метрова сграда. Това навежда на мисълта, че Нищонеспаси София по-скоро рекетира строителя, или някви дуги игрички играе.

2994

2

Гражданин

07.03 2024 в 21:47

Тия кухари бяха против Златния век и до Парадайса, ама нещо да са променили? Само крякат.

14469

1

случайно прочетох

07.03 2024 в 11:33

Да си строят в Кюстендил! На това място осем етажен блок ще стърчи, като цирей на чело!
 
X

Да помогнем на украинските деца!