Спаси София против да се ремонтират тротоари сега, искат първо стандарт за градски настилки

OFFNews 07 юни 2022 в 12:37 2266 1

тротоари

Снимка Спаси София

Спаси София са против да се ремонтират тротоари в столицата, преди да бъде приет новият Стандарт за градските настилки. 

От неправителствената организация призовават "съветниците на Демократична България, които единствени подкрепят необмисления доклад на ГЕРБ, да преосмислят позицията си и да застанат зад въвеждането на механизми и критерии, гарантиращи качество и максимална полза за гражданите".

“Подкрепата на доклада в този му вид е подписване на празен чек на Фандъкова и ГЕРБ за 120 млн. лв., които ще бъдат усвоени по същия, до болка познат ни, начин", заявява независимият съветник Борис Бонев. 

От Спаси София заявиха още, че управляващите не са представили списък на улиците, които ще се ремонтират, нито са изработили обективни критерии за инвестиране на средствата там, където са най-необходими. 

Според Бонев, проблем е и фактът, че само 20% от средствата ще бъдат дадени на районите, а 80% от общата сума ще се харчи централно. Предложенията за ремонт на тротоарите обаче се подават от районните кметове. 

Затова от Спаси София предлагат пет промени в доклада, за да се гарантира качествено изпълнение и максимални ползи за столичани. Те настояват за изработване на обективни критерии за приоритизация на улиците, както и публикуване на пълен списък с обектите, така че да е ясно къде ще отидат парите преди да се изтегли нов дълг. 

Градските активисти казват още, че голяма част от тротоарите трябва да се преосмислят, така че те да бъдат по-удобни за пешеходците. “Това е шанс за свободни от коли тротоари, за засаждане на нови дървета, както и за изпълнение на мерки, гарантиращи пътната безопасност и намаляване на инцидентите, казва Андрей Зографски от Спаси София. 

Ремонтът на тротоарите в столицата коментира и районният кмет на Средец Трайчо Трайков:

"На предстоящата си сесия СОС ще обсъжда инвестирането на 120 млн лв (кредит от Европейската инвестиционна банка) в ремонт и изграждане на тротоари. Това е около 10 пъти повече от обичайните годишни средства за целта, които са на разположение на районите.

Приоритетът е правилен и аз неведнъж съм предлагал подобен ударен подход по темата (макар че си давам сметка за проблема с недостига на изпълнители, които могат да свършат работата качествено и в срок). Ако бъде приета програмата, която е до 4 години, това ще означава средно три пъти по-голям обем работа за този период.

Вчера ни събраха, за да ни покажат разпределението по райони. Критериите са брой жители по настоящ адрес и площ на тротоарите, което е обективно, но малко в ущърб на централната градска част, където много повече хора използват тротоарите, а това не е взето предвид.

Средствата ще се управляват в огромната си част (80%) централно от Столична община, но в координация с районните администрации." - написа Трайков във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови