Спаси София предлага повече инвестиции в столичните квартали

OFFNews 28 февруари 2022 в 12:20 1116 0

Гражданската организация Спаси София, начело с независимия общински съветник Борис Бонев, представиха днес своите предложения за ключови проекти, които да бъдат включени в общинския бюджет за тази година. Сред тях са байк парк в Орландовци, ремонт на трамвайните релси в Люлин и на ДКЦ в Ботунец. 

Всички предложени инвестиции са в кварталите, за да може най-накрая столичани да видят подобрения на средата около домовете им. Време е общинските инвестиции да бъдат насочени там, където живеят повече хора, категоричен е Бонев. 

Основна част от предложенията на Спаси София касаят конкретни проекти за изграждане на спортни съоръжения из целия град. Сред тях са нов скейт парк в Северния парк, писта за бягане със специална настилка в Южния парк и байк парк в Орландовци.

“Целим качествено нови възможности за спорт и отдих, каквито в София досега не е имало. От години се говори за нуждата от повече възможности за безплатен спорт и активен живот в града, но няма резултати. Срещу минимални на фона на бюджета на София инвестиции, активните граждани и младите могат да получат атрактивни места за спорт в близост до домовете им.” - отбелязва Елена Иванова от икономическия екип на Спаси София. 

Устойчивият и безопасен транспорт е втора стратегическа цел на Спаси София, като се предлагат конкретни решения за всички участници в движението. Градските активисти предлагат да се финансират три проекта за ремонт на трамвайни трасета през тази година - по бул. Петър Дертлиев" в Люлин и бул. "Кн. Мария Луиза", както и средства за проектиране на скоростния рингов трамвай по бул. "Тодор Каблешков". “Предлагаме и ремонт на три кръстовища и превръщането им в безопасни и достъпни за всички - в Люлин, Гео Милев и Овча купел. Те се намират на ключови обществени места в кварталите, където пътната безопасност е особено важна.” - споделя Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София, допълвайки, че в предложението им са заделени средства и за довършване на подземния паркинг под метростанция Сливница.

Според Бонев, зеленият, устойчив и комфортен град са критериите на който всички предложени от Спаси София проекти трябва да отговарят. Затова са предвидени средства, които осезаемо подобряват качеството на живота, сред които превръщането на най-голямото междублоково пространство в Люлин в красив квартален парк, ремонт на три ДКЦ-та (в Обеля, Ботунец и Люлин) и училища в "Триадица" и "Лозенец". 

Всички наши предложения отразяват убеждението ни, че инвестициите трябва да се насочат в кварталите, които десетки години бяха игнорирани. Те имат нужда от значително подобряване на градската среда, транспорта, достъпа до образование, здраве, зелена и спортна инфраструктура, паркирането… Чакат ни много проблеми за решаване, но с предложенията ни за бюджета на града, ние показваме нова визия и посока за развитие на София. От Спаси София работим за модерна, зелена и комфортна столица, която се грижи за гражданите си и в партньорство с тях решава натрупаните проблеми. Очаквам подкрепа за нашите предложения от всички политически групи в СОС и аргументирани дебати по конкретните предложения. Ако от ГЕРБ отхвърлят всички предложения на опозицията, както са го правили досега, само ще покажат, че не разбират колко променена е София и очакванията на софиянци за почтено, диалогично и експертно управление.” - уверен е Борис Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!