Спаси София: Пореден съмнителен строеж в столицата

OFFNews 25 юли 2023 в 09:33 5162 0

Строеж на блок

Снимка Спаси София

Поредният многоетажен жилищен блок е напът да бъде построен в столицата, без да са спазени всички законови и нормативни изисквания. Граждани, живеещи в непосредствена близост до новия строеж, многократно са сигнализирали отговорните институции, но и досега няма отговор на техните питания, съобщиха от Спаси София. 

Още през 2015 г. имотът е продаден от Общината на търг, на който се е явил един единствен участник, спечелил с начално обявената цена, без и един лев наддаване, въпреки очевидната нужда от зелени площи в квартала. През годините неговото предназначение се сменя неколкократно - първо “за търговски комплекс”, а в последствие “за сграда със смесено предназначение”, което е актуално и до момента.

“Имаме обосновани съмнения, че не е спазено и искането за строителство на сграда със смесено предназначение. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ), една сграда е нежилищна, т.е. със смесено предназначение, само когато 60% от нея са жилищни обекти, а нежилищните са най-малко 40%. След справка в сайта на възложителя, калкулациите показват, че съотношението на жилищни към нежилищни обекти е 70% жилища към 30% нежилищни. Освен за чиста печалба през повече жилищни площи за продажба, това се прави, за да се избегнат градоустройствени изисквания за етажност и предназначение на сградата.” - каза арх. Росица Николова. “Ако нашите съмнения и калкулациите от сайта на възложителя се потвърдят, това е сериозно нарушение на разпоредбите от ЗУТ и е причина за спиране на строителството.”

Друг притеснителен момент, след започването на строежа, е ограничаването на автомобилния достъп до бл. 18 откъм ул. Георги Златаров, която се оказва частна. В момента е отворен временен достъп през частния имот за срок от 6 месеца. “Как е узаконено това преминаване и кой носи отговорност ако се случи инцидент в този участък от частния имот, отворен като обход”- пита арх. Николова.

“Опасения буди и фактът, че тук се намираме върху зона със защитен воден обект - имотът попада в санитарно-охранителната зона (2ра и 3та) на находището на минерална вода София - Баталова воденица. В такива случаи се изисква становище от РИОСВ - София, но такова няма. Отделно, за да се гарантира безопасност на тази и съседната сграда, когато ще се копае на дълбочина от 4 метра, при наличие на високи подпочвени води е задължително да се направи инженерна геология и хидрогеология, която до този етап не е предоставена” - допълва арх. Иван Караджов.

От представените до момента документи не става ясно защо се е стигнало до нужда от продажбата на общинския имот, какво е наложило промяната на предназначението на имота неколкократно, защо разрешителното за строеж е издадено преди задължителното становище от РИОСВ когато се строи в санитарна зона с подпочвени води.

“Всичко това звучи като поредната общинска схема, която захранва нечии частни интереси, вместо обществените нужди. От Спаси София сме решени да се борим със зъби и нокти за всяко парче общинска земя. Няма да си затваряме очите и винаги при подобни подобни казуси ще възлагаме дълбочинни проверки. Имаме и готови мерки - спиране на продажбата на общински имоти, край на частичните промени на ПУПовете, бързо актуване на всички общински имоти. Нашата цел е с незабавен ефект значително да се ограничи възможността София да се презастроява защото ако не го направим, скоро целия град ще стане жертва на такова безразборно презастрояване. “ - завърши общинският съветник Борис Бонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!