Спаси София иска да се удължи трасето на трамвая в Орландовци

OFFNews 29 юни 2021 в 08:33 1729 0

От "Спаси София" настояват за удължаване на трамвая в кв. "Орландовци", който по думите им е един от най-лошо обслужваните квартали на София, въпреки близостта до центъра. 

Искаме да изпълним дългогодишната мечта на живущите в северните квартали да имат екологичен, бърз и директен транспорт до центъра. Удължаването на трамвайното трасе е планирано още преди 90 години, но за изграждането му не е предприето абсолютно нищо. Щастлив съм, че вече е предприета първата крачка - възложено е транспортно-комуникационно проучване, което да покаже къде точно е най-разумно да мине бъдещият трамвай, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Според активистите от Спаси София, с удължаването на трамвайното трасе ще се осигури директна връзка до центъра и метрото, без прекачване на друг вид транспорт. “Предлагаме заедно с трамвая да бъдат изцяло ремонтирани и основните улици в Орландовци - Мара Бунева и Железопътна, които са в лошо състояние. Заедно с това трябва да се изгради интермодален терминал с буферен паркинг при жп гара Биримирци, където в бъдеще трябва да има спирка на градската железница, с което ще се получи отлична връзка и за редица северни квартали като Бенковски, Кубратово, Световрачене, Негован, допълва Бонев.

Проучването обхваща два варианта - с две еднопосочни трасета по улиците "Железопътна" и "Мара Бунева" или двупосочно трасе само по ул. "Железопътна". “Моята цел е през следващите две години да бъде готов и технически проект, а до 2025 г. трамвайното трасе в Орландовци да бъде изградено, а основните улици - изцяло ремонтирани, категоричен е Борис Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови