Спаси София иска автобус 22 да се върне на Столичен автотранспорт

OFFNews 20 януари 2021 в 11:58 1552 0

Автобусна линия №22, подарена от ГЕРБ и ВМРО на частния превозвач МТК, да се върне обратно на общинския Столичен автотранспорт. 

Това предлагат от Спаси София, общинският съветник от неправителствената организация е внесъл доклад, в който се предлага линията да се обслужва от общинското дружество Столичен автотранспорт при същите интервали и качество - с нископодови, климатизирани и нови автобуси Евро 6.

Аргументите в полза на това решение и в защита на обществения интерес са:  Спестяват се пари на данъкоплатците: средната цена за превоз на км на МТК е 3,273 лв/км без ДДС, което е с 11,3 ст. повече, отколкото цената на Столичен автотранспорт. Неутрализира се рискът от съдебни и финансови претенции от МТК, на каквито ставаме свидетели в момента. Защитава се публичният интерес - средствата отиват в общинското предприятие, уточняват от Спаси София. 

Те подчертават, че така се дава възможност за корекция - линиите, обслужвани от общинското дружество, могат лесно да бъдат подсилени и подобрени, а отговорността и задълженията са ясни и не минават през съдебната зала.

Само преди месеци, ГЕРБ и Карлос Контрера от ВМРО излъгаха столичани, че МТК вози на по-ниска цена от Столичен автотранспорт и с този мотив дадоха линията на частното дружество. С това, те подариха още над 1 млн. лв. на година в нечий джоб. През декември обаче стана ясно, че МТК всъщност вози на значително по-висока цена от тази на общинския превозвач, както и че дружеството съди Столичната община за милиони левове неустойки, допълват от Спаси София. 

Автобус 22 пътува от Централна гара София до болницата в Подгумер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!