Спаси София алармира за скандален ремонт, махат балатуми срещу 12 000 лева

Реновират панелно общежитие в автобусния гараж в Дружба срещу 950 евро на квадрат

OFFNews 26 ноември 2020 в 12:52 12270 0

Снимка Спаси София

За скандално скъп ремонт на старо панелно общежитие в автобусния гараж в Дружба алармира Спаси София. Докладът, внесен от Карлос Контрера, шеф на комисията по транспорт и съветник от ВМРО, предлага да се дадат 3 млн. лева за ремонта. 

Разглеждането на доклада бе отложено, ремонтът обаче вече е започнал, подчертават от неправителствената организация и съветникът й Борис Бонев. Те настояват поръчката да бъде спряна и и Агенцията за държавна финансова инспекция "да извърши пълен одит на това безобразие". 

От Спаси София обръщат внимание на силно завишените спрямо пазарните цени в офертата на спечелилата фирма, като стойността на практически всички материали е завишена многократно. Те са сравнили цените, цитирани в доклада на управляващите и цените на строителните материали на дребно. За топлоизолацията, например, от общинския бюджет ще се платят между 4 и 5 пъти над пазарните цени, за тоалетните, радиаторите и ламината – от 2 до 4 пъти по-скъпо, чак до дюбелите и розетките, чиито стойности достигат над 10 пъти цените на дребно, твърдят от организацията. 

Градските активисти намират и още нереални цени, които всички софиянци ще плащат щедро – 62 000 лв. за скеле, 12 000 лв. за премахване на балатуми, wireless точки за 10 000 лв. и усилвател за телевизионен сигнал за 16 354 лв. 

„Излиза, че цената на ремонта на тази сграда е 1852 лв. (950 евро) за квадратен метър, което е близо до ново жилищно строителство. За същите пари, Столичната общината можеше да построи нова качествена сграда на много по-атрактивна локация, сравнено със старата сграда в автобусния гараж Дружба, казва Борис Бонев.

Искам обяснения кой е допуснал това, защото трябва да се понесе политическа отговорност, категоричен е Борис Бонев.

От Спаси София призовават кмета Йорданка Фандъкова да възложи вътрешна проверка на ремонта и прилагат план сметка за остонойстяването му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!