Социолог: Дните на правителството са преброени

OFFNews Последна промяна на 04 май 2022 в 08:59 5066 5

"Доста сложен филм ще се разиграе. Ние вече гледаме няколко епизода от този филм. Днес ще видим горе-долу финала. Всеки от коалиционните партньори се намира в сложна ситуация. И двете страни са губещи от тази ситуация." Това коментира социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" преди днешното парламентарно заседание, на което ще се гласува да има ли военна помощ за Украйна.

Народното събрание ще обсъжда дали да предоставим военна помощ на Украйна

"БСП ще са губещи, ако след всички заявки, че няма да подкрепят дори един куршум, дори един куршум излезе – то ще постави в много неприятна ситуация БСП. Другите коалиционни партньори също са губещи, защото голяма част от българското общество по-скоро очаква България да остане неутрална в този конфликт. Българинът се страхува, че това може да ни въвлече във военен конфликт", каза тя пред БНР.

Според нея БСП губи двойно – "и от страна на българите, и от страна на своя електорат."

Българинът се страхува съвсем прагматично и зад това се крие недоверието, че в такава ситуация можем да се справим, че сме част от НАТО и по един или друг начин ще бъдем защитени. Това е въпросителна, на която политиците трябва да обърнат внимание, поясни Евелина Славкова.

Според нея интересно ще бъде дали БСП "ако търсят вратичка да се измъкнат, а не хвърлят просто кърпата", ще търси "разказ или ще изпълнят думите си, които Корнелия Нинова многократно заяви".

Северна Македония със сигурност ще бъде по-големият препъникамък, който може да разцепи коалицията, подчерта социологът.

Червените линии няма как да не доведат до срив в коалицията, смята Славкова.

Президентът всячески се опитва да се дистанцира от правителството. Това показва, дори индиректно казано, сваляне на доверието към този кабинет от страна на кабинета, изтъкна тя.

"Отброяват се дните до края на това правителство. Изключително трудно би издържало."

Славкова изрази скептицизъм, че кабинетът би издържал да издържи до местните избори и му даде хоризонт до есента. По думите ѝ "това правителство ще се самосвали, не толкова опозицията да го свали", а ГЕРБ печелят от това правителството "да пие тази горчива чаша от проблеми и кризи".

В момента сме в енергийна криза, комбинацията с висока инфлация и невъзможността бизнесът да прецени как ще се справя ще доведе до социално напрежение, което няма как да не се отрази на правителството, посочи Евелина Славкова.

"Правителството ще бъде поставено в пресата от няколко проблема. Тежестта на вътрешнополитическите е много голяма. Когато бръкнеш в джоба на българина, това няма как да бъде пропуснато", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5995

5

AntiZ

05.05 2022 в 14:58

БНР, дами и господа! Какво очаквате? "Националното"радио на л@йномета Волгин.

8087

4

Mart Pen

04.05 2022 в 10:50

Важно е да се отбележи, че социолозите в БГ не са независими. На всички е ясно, че повечето проучвания се ползват за оформяне на обществено мнение и рядко отразяват реалността.

Икономическите затруднения, поскъпването на горива, суровини, храни и т.н започна с КОВИД и не са следствие от управлението на текуъщото правителство. Това е глобален проблем който ще продължи дълго.

Има кръгове обслужващи чуджи интереси (разбирайте про руски), за които текущото управление не е угодно, тъй-като тегли на Запад.

Добро или лошо, това управление е като че ли последната възможност на България да излезе от блатото и да поеме по пътя си. Но болката на Москва е много голяма и дърпа назад.

Всичко е в ръцете на хората, но е време да се събудят от пост социалистическият си сън.4534

3

pisnamiotmutri

04.05 2022 в 10:19

За 30 години не е имало правителство в по-тежка обстановка. За 30 години медиите не са смазвали с внушения никой с такова постоянство. Офнюз не ви прави чест че пригласяте на мафията и слугите социолози

2174

2

Mateevk

04.05 2022 в 09:53

И кой е казал, че болшинството българи са за неутралитет? Няма ли кой да им обясни, че влизайки в НАТО и ЕС, сме приключили с неутралитета. Не може да го играем така, защото на НАТО само разчитаме да ни пази от Путин. Няма ли кой да го обясни това на искащите неутралитет? Ако няма, ще слушаме глупостите на президента, на Костадинов и на БСП и още повече ще искаме неутралитет! Това вече прилича на непорочно зачатие - искам да забременея, ама непорочно!

7923

1

Marsalis

04.05 2022 в 09:18

Красиво момиче, но глуповато.