Социалното министерство обеща всички помощи за Любчо и обяви, че баба му се е объркала

OFFNews 02 февруари 2017 в 12:39 18778 4

Малкият Любчо от София, който има тежката съдба да остане без родители, още преди да се е родил, взема всички социални помощи, които му се полагат, категорични са от социалното министерство.

Тези дни баба му Санка, която го гледа след смъртта на родителите му, се оплака, че детето не получава помощи, тъй като няма майка и баща, а на нея не се полагат.

„Това не е истина“, категорични са от Министерство на труда и социалната политика.

Оттам обясняват, че жената се е объркала, тъй като парите се вземат с месец назад. Така Любчо взема точно 930 лева, които се отпускат на дете с 90% увреждане всеки месец. В Семейния кодекс има текст, в който изрично пише, че настойниците, попечителите и осиновителите имат същите права, каквито родителите“, обясняват от социалното министерство. От там са категорични, че помощите за Любчо не са и няма да бъдат спирани.

Бабата вероятно се объркала, тъй като в момента от новата година всички помощи се обединяват в един закон по чисто бюрократична причина. Затова всички лица в България, получаващи помощи, имат малко забавяне на парите, тъй като на институцията е необходимо малко повече технологично време.

Бабата на Любчо явно се е объркала, когато социалният работник в район Красно село й е обяснявал това и интерпретирала информацията по този начин, че ще им спрат помощта.

Любчо е дете с увреждане, тъй като кола блъска майка му и баща му, докато жената е още бременна. Родителите му почиват, но лекарите правят сложна операция, за да спасят нероденото дете и успяват. След трагедията Любчо оживява, но има увреждане.

Гледа го баба му Санка, заради което й се плащат всички помощи, предвидени по закон, включително и пенсия за сирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews