Социалното министерство: Гарантирано е плащането на пенсиите догодина

От 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а максималната - 1500 лв.

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2021 в 17:48 2360 0

Гарантирано е изплащането на увеличените размери на пенсиите през 2022 г., съобщават от социалното министерство. Уточнението се прави заради изразеното от някои експерти мнение, че ако не бъде приет бюджетът за догодина до края на 2021-ва, това ще остави възрастните без увеличение в първия месец на 2022 г.

От МТСП обясняват, че Кодексът за социално осигуряване регламентира, че ако бюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове. Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на ДОО за съответната година не е приет.

В този случай за издръжка на органите на Националния осигурителен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година, посочват още от ведомството.

От 25 декември 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а максималният й размер се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж, без превръщане, ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто.

За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 г. пенсии. Промените са трайно регламентирани в Кодекса за социално осигуряване чрез направената актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., обясняват от МТСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови