Социалните помощи ще зависят от линията на бедност, а не от гарантирания минимален доход

OFFNews 20 октомври 2022 в 15:16 2180 0

възрастни

Снимка БТА/АР

Гарантираният минимален доход за 2022 г. е 75 лева, докато линията на бедност е 413 лв., като се очаква през 2023 г. 504 лева.

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента.

Това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който беше одобрен от правителството.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата.

Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Приемането на законодателните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия за обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

Гарантираният минимален доход за 2022 г. е 75 лева, докато линията на бедност е 413 лв., като се очаква през 2023 г. 504 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!