Социалните помощи ще са по-високи от 1 юни

Срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в бюрата по труда, преди подаване на декларация за социални помощи, ще се намали от 6 на 3 месеца

OFFNews 24 март 2023 в 16:05 2004 0

Снимка Facebook/МТСП

Размерът на помощите се обвързва с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход

От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

Въвеждането на новия механизъм за социално подпомагане ще се осъществи чрез проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, който са публикувани за обществено обсъждане.

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи, като ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности.

Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата. Увеличаването на размера на социалните помощи и разширяването на обхвата ще допринесат за намаляване на риска от бедност и социално изключване.

С измененията се акцентира върху включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните мерки, а рестрикциите се смекчават. Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в бюрата по труда, преди подаване на заявление-декларация за социални помощи, да се намали от 6 на 3 месеца.

Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, да се намали от сегашните 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. По този начин се дава възможност за включването им в различни мерки за получаване и повишаване на техните квалификация и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

Приемането на нормативните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

С проекта на промените са предвидени нови възможности за подкрепа на рискови групи, които до момента не са получавали подпомагане. Предвижда се за покриване на първоначални нужди на пълнолетни хора, напускащи резидентен тип социална услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година.

Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска само веднъж и при условие, че човекът се е регистрирал в дирекция „Бюро по труда“.

С промените се дава право, когато безработен или безработен член на семейството, получаващ месечни социални помощи, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от 3 месеца в рамките на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия договор.

Отпада ограничението за отпускане на месечни помощи на учащите във висшите училища, както и на ученици от частните училища. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция „Бюро по труда“ за отпускане на месечни помощи на студенти във висши училища, по специалности, за които е предвидена само редовна форма на обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови