СОС решава за банята в Горна баня

OFFNews 11 април 2024 в 07:39 2092 0

Горна баня

Снимка Архив

Предложението за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня внесоха общинските съветници от ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова- Заркин и Димитър Петров. То бе одобрено от постоянните комисии на СОС и ще бъде разгледано на заседанието на Столичния общински съвет днес.

Банята се нуждае от спешни ремонтни и реставрационни дейности, които не са извършени за 6 години от безвъзмездното прехвърляне на имота от държавата.

Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат… Съветниците смятат за целесъобразно през тази година да се извършат необходимите ремонтно-възстановителни дейности за спасяването на банята. Като начало трябва да бъде направено актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община.

Реализирането на тези намерения е свързано със запазването на правото на собственост на общината върху банята, което е възможно да загубим поради неизвършени ремонтни дейности. Намеренията са сградата да бъде използвана по предназначение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки