СОС намали бюджета на София с още над 17 млн- лева

Повече пари за детски градини, транспорт и осветление, съкратиха средства за ремонти

OFFNews 22 октомври 2020 в 15:37 1294 0

Столичният общински съвет прие за втори път тази година актуализация на бюджета на общината за тази година. Съкращението е със 17,7 млн. лв., заради намалените приходи в резултат на епидемията.

Със 7,6 млн. лв. се редуцират прогнозните приходи от продажбата на земя, с 3,5 млн. - от продажбата на сгради, с 3,1 млн. - от внесен ДДС. Намалението от такси за ползване на общинските детски градини е с 1,5 млн., от такси за ползване на технически услуги - 1,8 млн. лв., приходите от продажби на стоки, услуги и продукция - с 1,8 млн. лв. 

БСП, Демократична България и независимият съветник Борис Бонев не подкрепиха актуализацията. Според представителите на ДБ плинираните приходи се орязват, без СО да се опита да постигне тяхното повишаване. 

В капиталовата програма на София се намаляват с почти 2,5 млн. лв. парите за изграждане, ремонт и поддръжка на улици. При първата актуализация през април отпаднаха други около 8 млн. по същото перо. Освен това днес бе решено да се отнемат почти 1,2 млн., предвидени през т.г. за ремонта на т.нар. Зона 2 в центъра на София - около храм-паметника "Александър Невски". Отпадат и 900 000 лв., предвидени за строителни дейности в друга част на центъра - т.нар. Зона 4.

Георги Георгиев, шеф на финансовата комисия в СОС от ГЕРБ: 

При драстичен спад в приходите заради КОВИД 19, трябва да вземем адекватни мерки за финансовото здраве на общината.
Затова увеличихме вместо исканите 4, с 5 млн. лева парите за градския транспорт - за да осигурим на гражданите редовен градски транспорт, без да намаляваме курсовете заради икономии на средства. Така ще гарантираме спокойствието на хората и достъпа до работните им места и домовете им, при спазване на всички мерки за безопасност.

Включихме още детски градини и ясли в програмата за инвестиции на общината - така ще дадем над 4.5 млн. лева повече за строителство и ремонти на градини и ясли. Предвидихме над 1 млн. лева повече за улично осветление.

Няма да се уморя да повтарям, че хората са ни избрали, за да решаваме проблемите на града, а не да си разменяме безсмислени политически опорни точки, допълни Георгиев. 

Иван Таков, БСП, заяви, че във внесения доклад за актуализация на бюджета няма един ред анализ за изпълнението на капиталовата програма. За пореден път управляващите вкарват чисто и просто една счетоводна сметка - намаляват приходите и разходите...“, обърна се Таков към управляващите и попита докъде е стигнало изпълнението на капиталовата програма, какво се случва с нея и отново ли ще има 250 млн. лв. неизпълнение.

„С първата актуализация вие на практика взривихте вътрешнокварталната инфраструктура. През април над 8 милиона лв. бяха съкратени от средствата за текущите ремонти“, изтъкна общинският съветник.

Мнозинството ГЕРБ/СДС в Столични общински съвет за втори път тази година пропускат възможността да направят положителни стъпки в посока подобряване на икономическото състояние и живота на софиянци.

„Преди няколко месеца приехме доклад с 33 мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса срещу последиците, предизвикани от извънредното положение заради коронавируса. До момента общият размер на сумата, с която Столична община е помогнала, е 837 977 лв. Това е стойността на облекченията за наематели на общински нежилищни имоти и тротоарно право. И това е всичко... Няма как да подкрепим такава актуализация на бюджета в такъв тежък момент. COVID-19 отново настъпва. Вместо да мислим върху тази тема и как да подобрим и облекчим живота на софиянци, единствената грижа в този доклад е за градския транспорт. Групата на БСП не може да приеме такъв подход“, подчерта заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Таков отбеляза като положително нещо в доклада за втората актуализация на бюджета на Столична община, заделените средства за строителството на детска градина в кв. „Сеславци“, за което той и БСП - София се борят от години. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови