СОС дава терен от 3 дка, търси инвеститор за нов етажен паркинг до метростанция 'Г. М. Димитров'

OFFNews 14 декември 2021 в 15:59 2467 0

Снимка Архив

Първи етажен паркинг ще се строи в район "Студентски", ако Столичният общински съвет подкрепи обявяването на конкурс на заседанието си в четвъртък. 

Продължава реализирането на програмата, приета през 2020-а година от СОС, за изграждане на общински паркинги с публично-частно партньорство, заяви на брифинг председателят на градския парламент Георги Георгиев. 

Началната конкурсна цена е 1 471 800 лв. без ДДС, а срокът за учредяване на правото на строеж е до 30 години. Строителството трябва да се извърши в срок до 24 месеца.

Терен от 3 декара до метростанция "Г.М. Димитров" ще предостави Столична община на инвеститор за изграждане, чрез публично-частно партньорство, на етажен паркинг. Съоръжението трябва да е за поне 280 коли и да не бъде по-високо от 20 метра, да има зарядни станции за електромобили, да е денонощен и да предлага брой безплатни паркоместа по програмата „Паркирай и пътувай“ – за ползващите градски транспорт. 

Изискванията към участниците в конкурса са: да притежават доказан опит в проектирането (минимум 5 многофункционални сгради през последните 3 години); да имат опит в строителството на многофункционални сгради за последните 5 години, с обща разгъната застроена площ не по-малко от 50 000 кв. м; да разполагат с необходимия екип от проектанти (архитект, строителен инженер, инженер ВиК, инженер „Отопление, вентилация и климатизация“, електроинженер, проектант по част „Пожарна безопасност“, проектант по част „Управление на отпадъците“); да разполагат с екип отговорници по строителството (технически ръководител на строежа, експерт „Контрол по качеството“) и да са реализирали минимален общ оборот в размер, не по-малък от 3 000 000 лв. за последните 3 приключили финансови години.

"Предвиждаме редица обезпечения, гаранции и ипотека в полза на Столична община при неизпълнение на договора", подчерта Георгиев.

Изискванията на общината са и паркингът да има видеонаблюдение и охрана, осветление и др. "Това е пилотен модел, към който се надяваме да има интерес. Подготвяме процедури за конкурси за още два такива паркинга, които ще стартират през следващата година. С трите паркинга предвиждаме да осигурим близо 1000 паркоместа в кварталите", обясни председателят на СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!