Соломон Паси отказа да участва в предаване по БНР за годишнина от НАТО заради закритата програмна дирекция

Неведнъж съм изразявал възмущението си от БНР и неговия генерален директор: те превръщат платения от Данъкоплатеца национален ефир в редовна трибуна на Путин, казва Паси

Мая Младенова 22 март 2024 в 15:53 8214 5

Соломон Паси

Снимка БГНЕС

Соломон Паси

Основателят на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси отказа знаково участие в програма на БНР за 20-тата годишнина от присъединяването на България към НАТО. 

В остър коментар на своята фейсбук страница Паси, през чийто мандат България стана член на Алианса през 2004-а, посочва, че решението му е заради закритата програмна дирекция на радиото.

Вчера, от писмо на програмния директор до СЕМ стана ясно, че без обяснение дирекцията е била закрита. Това става след решението ѝ да спре излъчването на запис с интервю на Петър Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова в края на 2023 година.

Ето какво пише Соломон Паси повод отказа си да гостува с предаването, посветено на юбилея:

Бях приел покана от БНР, от дългогодишния журналист Златко Желев — за видео интервю днес, посветено на 20-годишнината от членството ни в НАТО.

Неведнъж съм изразявал възмущението си от БНР и неговия генерален директор: те превръщат платения от Данъкоплатеца национален ефир в редовна трибуна на Путин, неговите международни и домашни престъпления и адвокатите им у нас и дори техните побратими фашисти от Европа. (Наскоро слушах по БНР и един германски фашист.)

Плурализмът на словото не е в ефирния баланс между Злото и Доброто, а в дебата между различните лица на Доброто.

Приех поканата на г-Желев, с идеята да преговорим главния урок от членството ни в НАТО — че Доброто трябва да се пази и със сила, и срещу думи, което разбиране в БНР е очевидно дефицитно.

Днес, обаче, научих, че журналистката Даниела Късовска е била сериозно санкционирана от ръководството на БНТ. Даниела нашумя напоследък със спирането на поредната путинистка пропаганда в БНР, макар санкцията срещу нея да е привидно камуфлирана с друго.

И не мога да си спестя тази пареща тема във въпросното ми интервю, но тъй като то е на запис, за който нямам гаранции, че няма да е манипулиран, бях принуден да го отменя, като съжалих за неудобството, което обстоятелствата причиняват на г-н Желев.

За пореден път ще припомня на ръководството на БНР чл. 419.А от НК на Република България, който систематично се игнорира в програмите на БНР, както и чл. 98 от НК, който предвижда наказание за подбуждане на чужда (в случая и неприятелска) държава към враждебно действие срещу България. Предложението на партията—любимец на рупорите на Путин в БНР “България да излезе от НАТО” попада именно под ударите на този текст от НК.

Доброто ще победи, са’мо ако само’ извоюва победата си!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

5

Човека

22.03 2024 в 23:09

Поздравления за реакцията. Спрях да слушам радио "Кремъл" преди половин година, за което се извинявам на шепата добри журналисти там.
Освен руската пропаганда, радиото е станало трибуна за изява на всякакви случайни идиоти, които се включват по телефона и бълват по сто глупости в секунда на фона на търпеливото мрънкане на водещите.

11300

4

yoghurt

22.03 2024 в 19:49

Ега си натиска. Който човек реши да се оттърве от единият луд в селото, който си позволява да опонира на пропагандата, независимо каква е тя - в случая, че ние сме били Добрите (лол...) - разправяйте го това на личният си психолог, че сме били Добрите, дружно борете с това комплексите си в кабинета му, не по обществените медии моля, г-н Соломон. Добричките човечета трепат лошичките човечета дори не и в приказките на братя Грим, дори и там има повече реализъм. Там баби изяждат внуците си...

Та единственият шанс за балансирана позиция е когато не заринеш опонента си, колкото и зловонни да ти се струват словата му, и не изградиш около себе си ехо-камерата на мнения, които само ти уйдисват. Защото тази ехо-камера се превръща в затвор, балон, който когато се спука се оказва, че може би си напуснал отдавна повърхността на земята, бисейки вътре в него и ти предстои приземяване...

Ега си безсрамната пропаганда, пада ми ченето.

2020

3

donyo

22.03 2024 в 19:20

Един от българите, които станаха причина България да стане член на НАТО, а в последствие и член на ЕС. Помним това, г-н Паси и ви благодарим!

2099

2

Mateevk

22.03 2024 в 17:29

Добре казано! Националният ефир не е тепих за борба между доброто и злото!

4638

1

Того

22.03 2024 в 16:56

Поздравления за господин Паси! Къде са нашите демократични управляващи и кога ще спрат путинската пропаганда по БНР и БНТ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!