'Софийски имоти' взимат над 4 млн. лв. да строят многоетажен паркинг в Надежда

OFFNews 07 юли 2022 в 09:40 3329 1

Паркинг в Надежда

Снимка СО

Новият многоетажен паркинг в Надежда

Столичният общински съвет ще гласува днес как да се финансира строителството на многоетажен паркинг в квартал "Надежда". 

Предложението е Софийски имоти ЕАД да вземе кредит от 4 400 000 лв. срещу ипотеки на свой поземлен имот на столичната улица „Кирил Дрангов" и на непостроения още многоетажен паркинг на мястото в квартал  "Надежда".  

Въз основа на представените документи и заявлението за кандидатстване за проектно финансиране, след разглеждането им от Кредитния комитет на ООБ -
партньор на ДЗЗД „ФУГ“ - София, е получено предложение за финансиране на проект: „Изграждане и експлоатация на многоетажен паркинг в Район "Надежда"“ с кредит в размер на 4 400 000 лв., при условия материализирани в представен проект на Договор за финансиране на допустим проект. В договора е предвидено: 

Учредяване на ипотека върху ПИ с обща площ 5607 кв.м. по действащ ПУП; Учредяване на нова ипотека върху изградения със заема многоетажен паркинг, след въвеждането му в експлоатация; Финансово обезпечение, учредено по реда на Закона за договорите за финансово обезпечение върху вземания по банкови сметки с титуляр „Софийски имоти“ ЕАД, водени при ОББ АД. включително вземания по депозити към тях, пише в доклада. 

Предложението на „Софийски имоти” ЕАД е подкрепено на заседания на комисиите по икономика и по финанси и бюджет към СОС. 

В края на май Столичният общински съвет даде съгласие „Софийски имоти“ ЕАД да разходва собствени средства и/или паричен заем в размер до 6 150 000 лева без ДДС за СМР дейности, строителен надзор, такси и други разходи, свързани с реализацията на многоетажен паркинг в район "Надежда" - на ъгъла на улиците „Кирил Дрангов" и „Анастас Лозанчев". 

През юли м.г. пък СОС гласува „Софийски имоти" ЕАД да реализира паркинга по действащ ПУП, собственост на дружеството, с площ 5 766 кв.м. Дадено е съгласие дружеството да разходва собствени средства в размер до 238 000 лв. без ДДС за изготвяне на работен инвестиционен проект. 

Сградата ще е четириетажна без сутерен. Застроената площ е 1 997.71 м2, разгънатата застроена площ е 7 990.84 м2, а озеленената площ е 2 324.30 м2. Всички фасади са отворени с изключение на западната с цел ограничаване на шума и изпълняването на санитарно хигиенните норми. Покривната конструкция е плосък стоманобетонен покрив с вътрешно отводняване. С проекта ще бъдат осигурени 310 автомобилни паркоместа, в т.ч. 14 места за хора в неравностойно положение и 32 паркоместа с възможност за зареждане на електрически превозни средства.

Автомобилното паркиране се предвижда изцяло надземно. Достъпът се осъществява от ул. "Анастас Лозанчев". Непосредствено до входната зона са разработени 48 външни открити паркоместа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

07.07 2022 в 11:23

Това е някъде до станция на метрото "Надежда", не знам къде точно имат петно за такъв строеж да "Ломско шосе". За този паркинг се говори от години, ще видим колко може да се открадне от строежа и дали тази ипотека няма да позволи да се приватизира построеното паркингче, защото общината няма да може да го изплаща - бедни сме, ама ето тези добри хора ще го управляват по-добре от нас.