''Софийска вода'' цели да намали загубите по мрежата под 40%

Елена Николова 18 май 2021 в 18:57 1597 0

„Софийска вода“ цели да намали загубите по мрежата до 39.8%. В момента те са 41.6%. Това заяви днес на брифинг Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на „Софийска вода“.

За последните 10 години загубите по мрежата са намалели почти 2 пъти.

През 2021 г. инвестициите на дружеството ще бъдат насочени основно в обновяването и увеличаването на ВиК инфраструктурата, като те са за 38.9 млн. лв.

"Ще продължим работата по рехабилитация и поддръжката на водопроводната мрежа - със специален фокус намаляване на водните загуби. Ще бъде изградена 42 км водопроводна мрежа и около 3 км канализационна мрежа“, посочи Васил Тренев, изп. директор на „Софийска вода“.

Проекти

Зам.- изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев отбеляза, че от дружеството работят по два много важни проекта, за да гарантират дългосрочното качество на водата.

Първият е за поетапното водоснабдяване на Панчарево и Кокаляне от Бели Искър. През 2020 г. са изградени 2.1 км - от с. Бистрица до вилна зона Беликата. Тази година работата по проекта продължава активно.

Миналата година „Софийска вода“ е изградила и мобилна пречиствателна станция, която да гарантира водоснабдяването на високите зони на Владая и Мърчаево.

Следващата група проекти е свързана с ефективността на мрежата. Сред тях са план за рехабилитация на водопровод, който захранва централната градска част към резервоар Лозенец на "Симеоновско шосе".

През миналата годината са рехабилитирани и резервоарите Коньовица, Бояна и Княжево.

Нова визия на сайта и мобилно приложение

„Софийска вода“ работи по изграждането на нова визия на сайта си, както и на мобилно приложение - „Моята вода“.

Те ще предоставят нови услуги за абонатите на дружеството като онлайн плащане на сметките, чат с центъра за обслужване на клиенти и следене на реалното потребление на водата.

Мобилното приложение на „Софийска вода“ ще бъде достъпно в Google Play и Apple Store.

„Софийска вода“ е част от френската компания Veolia.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови