Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Софийска вода получи акредитация по най-новия стандарт за компетентност на лаборатории

OFFNews Последна промяна на 20 август 2019 в 15:00 792 0

Лабораторно-изпитвателният комплекс (ЛИК) на „Софийска вода“ получи акредитация по последната версия на стандарта БДС EN ISO/IEC 17025:2018 и от 19 август вече работи съгласно новия по-висок стандарт.

С новата си акредитация, лабораторията на дружеството се нарежда сред първите в страната, които ще провеждат анализ на води в България, съгласно тази версия.

С въвеждането на новия стандарт, ЛИК разработи и внедри изцяло нова система за управление. Новата версия е надградена с три допълнителни изисквания: идентифициране, контрол и оценка на риска; въвеждане на процесен подход (Plan-Do-Check-Act) и  безпристрастност по отношение на извършваните лабораторни дейности. В обхвата си на акредитация ЛИК вече ще има право и да дава официално становище за съответствие на изследваните в лабораторията проби спрямо нормативните изисквания.

Първата си акредитация ЛИК получи през 2010 г.

От тогава лабораторията на „Софийска вода“ разширява непрекъснато обхвата на акредитирани услуги и девет години по-късно успя да го увеличи с 80%. Новото технологично оборудване позволи да бъдат включени десетки нови лабораторни услуги в рамките и извън рамките на задължителните по нормативни изисквания. Акредитацията гарантира проследимост на получените резултати и тяхната  международна валидност.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови