'Софийска вода' показа как костенурки нинджа почистват канализационната мрежа (снимки)

OFFNews 12 юли 2018 в 16:34 3197 1

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

"Софийска вода" демонстрира как се поддържа и почиства канализационната мрежа на София.

Продължаваме инициативата да показваме всички скрити и невиждащи се неща за нашите клиенти. Т. нар. "костенурки нинджа" основно се грижат за поддръжката на канализационната мрежа, заяви изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

Той посочи, че хората в София пият най-качествената вода в страната. По думите му това е благодарение на грижите, които "Софийска вода" полага за поддръжка на над 4000 км водопроводна мрежа и на над 1700 км канализация. Предстоят инвестиции за около 50 млн. лв., като 14 млн. лв. от тях ще бъдат за канализация:

Инвестициите, които са предвидени за тази година, са малко повече от това, което е направено досега. Основният фокус е върху канализацията. Смея да твърдя, че в София, в активно съдействие със Столична община, се справяме с поставените от природата задачи, заяви Васил Тренев.

Директорът на дирекция "Експлоатация и подръжка" към "Софийска вода" Станислав Станев разказа пред журналисти, че по време на почистването на каналите са намирали цели кофи за смет, шкафове и дюшеци.

Според него канализационната мрежа се е справила достойно при проливните дъждове:

Това се дължи на работата ни без почивка по време на дъждовете, но основният принос е на превантивната работа. Работим в дни като днешния, когато е слънчево, така че да отнемаме всички препятствия в канализационната мрежа, да почистваме, за да нямаме проблеми по време на дъжд.

Той уточни още, че дружеството почиства всяка година около 10 % от дължината на цялата мрежа. Процесът по почистването на каналите е сложен и опасен. В канализационната мрежа има опасни газове, а тунелите са дълбоки около 7-8 м. 

Имаме около 600 км колектори - големи канали в София, в които хората могат да вървят, да намират различни препятствия и да ги отстраняват. Всички те в сухото време може да не ни създават проблеми, но в интензивен дъжд спират потока и водата с връща и завирява къщи, кръстовища, обясни Станев.

От "Софийска вода" се похвалиха и с нова придобивка - каналопочистваща машина МАН на стойност 976 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

13.07 2018 в 09:11

Аа, разбрах защо плащаме 30% от водата, която твърдят, че влиза в нашия вход и не достига до нашите водомери?!