Софиянци са най-недоволни от тротоарите, некачествените ремонти и мръсния въздух

OFFNews 30 януари 2019 в 13:29 1730 1

Софиянци са най-недоволни от състоянието на тротоарите в града, от качеството на ремонтите и мръсния въздах в столицата. Това показват данните от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Проучването е направено по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. То е проведено сред 800 души между 24 и 26 януари и е независимо от външно финансиране. 

Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. Категорични мнозинства от над 80% обаче се съгласяват, че като цяло придвижването в големите градове става все по-голям проблем.

Отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят.

Почти всички в София усещат проблеми с мръсен въздух, показва изследването на "Галъп".

Според социолозите въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха, например, разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога.

44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столичния град взискателността на обществеността е увеличена, коментират от „Галъп интернешънъл“.

Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват.

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят.

В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови