София се готви да затвори за коли преките на Витошка

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 19:38 10058 11

Снимка Архив

пешеходната зона на бул. "Витоша"

Столичната община обмисля да спре движението по преките на бул. "Витоша" в пешеходната част на булеварда.

Според общината по този начин ще бъдат избегнати инциденти, подобни на този от Стара Загора. Преди две седмици в пешеходна зона в Стара Загора джип уби четиригодишно дете, съобщава "Дарик".

Движението ще се ограничава чрез автоматични колчета, като живеещите в района, както и служителите на полицията, пожарната и бърза помощ ще разполагат с карти, благодарение на които колчетата ще се прибират в земята.

Подобна система имаше преди време на ул. „Граф Игнатиев".

Откакто на Витошка са поставени четирите камери за видеонаблюдение има 9 снимки, доказващи нарушение на забраната за навлизане на автомобили в пешеходната част, споделя шефът на Дирекция „Обществен ред и сигурност" в Столичната община Красимир Димитров.

Той обяснява, че идеята е за сега да се затвори само ремонтираната част, като живеещите в района ще имат 2-3 часа, в които да могат да влизат - сутрешно време задължително.

Димитров допълни, че има промени и в правилата за зареждане на търговските обекти на Витошка.

"До сега, автомобилите, които превозват стока в специално определения час между 15:00 и 16:00 часа имаха право да влизат в пешеходната част. Вече ще спират извън тази част, а зареждането ще се осъществява пеша", допълни той, като предупреди, че служител на Дирекция „Обществен ред и сигурност" следи и за спазването на това правило всеки ден. 

Специална работна група мисли и за промяна на правилата при влизане на автомобили в Борисовата градина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 19:30

Според мен организацията на движение в София за момента е абсурдна за всички движещи се, а явно и в другите градове е така!

17.06 2014 в 18:05

Просто е , ако имаше разумна алтернатива. А сега на всяка от тези преки да седне по един дебелогъз общинар и да записва броят на преминаващит коли и бусовете, които зареждат магазините и ресторантите. И да предложи откъде ще минават и колко повече време дим ще излиза от ауспуха им докато обикалят. И дали по-малко боли когато те блъсне велосипедист по алеята летящ с 35 км./час. Едва ли точно там някой ходи с кола, ако няма нужда. А това с електрическите колчета е най весело. Значи, който има карта ще си минава от там...Тази глупост не може да се измисли случайно.Нарочно ще да е :-) Забавно е и мнението на ludlustrator, според което сичкото цървул на Витошка живее...Мъка голяма.Сигурно е общинер.

17.06 2014 в 16:22

Това може да стане само ако направят частта на Патриарха от Витошка до Фр. Нансен двупосочна. Така ще може да се влиза по Ангел Кънчев и от там до тази част от центъра. Иначе сега е безумно зиг-заг въртене. Като затворят преките от къде ще трябва да въртя ми е чудно.

17.06 2014 в 09:17

правилно ще го забранят. нормално е по цял свят да има център, в който колите да са забранени, ние си имаме една витошка и една пиротска. за парковете да не говорим.

17.06 2014 в 08:57

Глупост след глупост. Тези в общината са идиоти. По принцип няма лошо, но ако се налага десет пъти да минеш от бул. Христо Ботев до Раковска жална ти майка. За ул. Цар Асен да не говорим.Създадена е никому ненужна изкуствена тапа в центъра на града, както по-време на комунизЪма обезличиха централната част на всички градове.
Гл. архитект е пълен профан.Вместо да се постигне комфорт за жителите, посетителите и работещите в централната част на града се измислят СКЪПО струващи безумия, които затрудняват трафика и създават главоболия на всички.

17.06 2014 в 08:45

Уффф , какви коментари само...
Ами живеещите? Ами инвалидите, трудно подвижните хора , майките с деца и колички?
Нося минерална вода на възрастна жена - затрудненията са невероятни вече! Не може да се спре и на инвалидно място, а както виждам се подготвят условия за нови грешки!
Според мен не е хубаво да се вземат необмислени решения под емоционален натиск :)

17.06 2014 в 01:14

Стига да се случи след като е завършен ремонтът на бул. България ми изглежда доста резонно.

17.06 2014 в 00:06

Да, трябва да се забрани влизането на автомобили в парковете. Прекалено е - онзи ден в Южния парк сякаш бяхме на магистрала, на всичко отгоре и камиони! Какво ти дете, че те и възрастен човек може да не видят, а понякога си позволяват и скорости...

16.06 2014 в 23:01

А в парковете кога?

Половината асфалтови алеи на Борисова градина са станали улици и паркинги.

16.06 2014 в 23:00

Какво е това лудо желание на цървулите да паркират и въобще да се движат през центъра.
----------
Друг е въпроса че няма паркинги, а пък София не е замислена че всичкото цървул ще се изсипе тук.